Allergiák, amelyek meglepnek bennünket az ágyban

Az allergiás reakciók bármikor átléphetik a hálószoba küszöbét, és beférkőzhetnek az ágyába is. Statisztikailag bizonyított, hogy a nők sokkal inkább hajlamosak az allergiára. A férfiak ugyan néha-néha enyhe kellemetlenségeket szintén érezhetnek, de a nőkkel összehasonlítva ez az érzés nem tart sokáig, és nem különösebben intenzív számukra, így nem is keresik az okot.


A női hüvely nyálkahártyája azonban valamivel rosszabb helyzetben van. Noha öntisztító és nedvesedő képességgel rendelkezik, egyes idegen anyagok közvetlen védekező reakciókat válthatnak ki benne, amiket a nő a kellemetlen tünetek széles skálájaként érzékel. Nézze meg, milyen allergiás reakciókkal küzdünk leggyakrabban az ágyban.

Allergia a síkosítóra

A kellemetlen érzés a síkosító használata után nem számít különösnek. A piacon lévő termékek tömkelege folyamatosan arra készteti a versengő vállalatokat, hogy fejlesszék termékeiket, és olyan alapanyagokat adjanak a készítményeikhez, amelyek meglepőek, és megkülönböztetik azt más tucattermékektől. Ez a hajsza az ügyfelekért és a magas eladásokért azonban nem mindig ér jól véget. Az összetevők között megtalálható, új elemek ugyanis nem kedveznek minden nyálkahártyának.

A leggyakoribb hüvelyirritációs tünetek az égés, viszketés, csípés, enyhe duzzanat, túlérzékenység. Néhány órával később az irritáció a húgycső, a húgyhólyag vagy akár a húgyvezetékek gyulladását is okozhatja...

Ha égő érzést és a hüvely belső környezetének irritációját tapasztalja, öblítse le langyos vízzel a síkosítót, és várjon, amíg a rossz érzések el nem tűnnek. Jobb, ha semmivel sem keni be vagy kezeli le a nyálkahártyát, engedje, hogy egyedül birkózzon meg az idegen anyaggal. Ezután vegye a kezébe a síkosítót, és nézze meg az összetételét.

Valószínűleg az alábbi anyagok valamelyike okozza a problémát:

Parabének

Vagy ha a terméken csak az angolul szerepel az összetétel, keresse a paraben/s kulcsszót. A tartósítószerek ezen csoportja az etil-parabén, metil-parabén, propil-parabén, izopropil-parabén, butil-parabén és izobutil-parabén címszó alatt is rejtőzhet. Időnként a parabének rövidítése E214 vagy E126.

Ezek olyan anyagok, amelyeket manapság a kozmetikumokban, a gyógyszeriparban és ráadásul még az élelmiszeriparban is nagy gyakorisággal használnak, és bár a testünk már kezdi megszokni őket, egyes emberekben mégis allergiás reakciókat okozhatnak.

Ezenkívül a társadalomban egyre elterjedtebb az a nézet, hogy a parabének megbontják a hormonális rendszert, mivel túl sok női nemi hormont, azaz ösztrogént tartalmaznak.

Szerencsére ma már rengeteg olyan termék található a piacon, amelyek paraben free-ként vannak jelölve, tehát nem tartalmazna ilyen anyagokat. A megfelelő síkosító keresésekor azt javasoljuk, hogy figyelmesen olvassa el az összetételt, és olyan termékeket keressen, amelyeknek a gyártója kerüli a parabéneket.

Glicerin

A glicerin vagy glicerol egy olyan vegyi anyag, ami az alkoholos erjedés melléktermékeként képződik. A kozmetikumokban gyakran használják más anyagok keverékeként, amelyekkel hidratáló és lágyító alapot képeznek. A síkosító mellett megtalálható még ez az anyag a kozmetikumokban is - szérumokban, krémekben és primerekben.

A glicerin mint olyan azonban nagyon mérgező az emberekre, és a termék összetételében megjelenő százalékos részt az európai normák szabályozzák. Ennek az anyagnak már egy kis  mennyisége is fejfájást vagy gyomorpanaszokat okoz. Ha nagyobb a szervezetbe kerülő glicerin koncentrációja, akár májbetegség is felléphet fel. Az érzékenyebb személyeknél a hüvelynyálkahártyával érintkezve azonnali allergiás reakció léphet fel.

Szacharidok

A szacharidokat vagy cukrokat valószínűleg nem kell külön bemutatni. Magas koncentrációban megtalálhatja őket az ízesített síkosítókban, amelyeket az édes aroma és az édeskés íz jellemez.

Néhány ember viszonylag nehezen viseli el a mesterségesen létrehozott szacharidok magas koncentrációját a nyálkahártyán. Égető és csípős érzést tapasztalnak, amikor bőr felszívja magába ezt az anyagot, és nem képes megbirkózni vele. Ezért problémák esetén jobb, ha víz alapú síkosítót választ, mindenféle szín, illat és íz nélkül.

Alkohol

Ez az összetevő nem okoz allergiát a szó szoros értelmében. Inkább egy olyan reakciót vált ki a testben, ami szemmel láthatóan az allergiás reakcióhoz társul.

Manapság az alkohol nemcsak italok adalékanyaga, hanem a kozmetikumokban is egyre gyakrabban találkozunk vele. Antiszeptikus és fertőtlenítő hatással rendelkezik, ami azt jelenti, hogy elősegíti a kórokozók elpusztítását. Néhány síkosító tartalmazhat melléktermékként alkoholt is, amely (paradox módon, mivel síkosítóról beszélünk) a nyálkahártyával érintkezve kiszáradáshoz vezethet.

Ennek köszönhetően, ha gyakran alkalmazza a síkosítót, a közösülés vége után a bőr nem tudja eldönteni, hogy valójában mit is érzékel: nedvesítést, amelyért más anyagok a felelősek, vagy teljes kiszáradást, mint egy sivatagban. Ennek eredményeként irritációt, kipirosodást és kellemetlen érzést tapasztalhat az ágyékában.

Ha nincs kedve kinyomozni, hogy melyik adalékanyag ellen lázad a teste, de ugyanakkor el sem tudja képzelni a szexet síkosító nélkül, válasszon olyan vízbázisú síkosítót, aminek az állaga enyhén folyékony, színtelen és nincs semmilyen szaga.

Allergia a spermára

A férfi ejakulátummal szembeni allergia nem kellemes, különösen akkor, ha a pár éppen gyermeket szeretne. A tünetek nagyon egyediek lehetnek, de leggyakrabban olyanok, amelyeket gyakran összekevernek mikózissal vagy a vaginózissal, vagyis duzzanat, viszketés, hüvelyszárazság, diszkomfortérzés... A nyálkahártya irritálódik, és lázad az idegen anyaggal szemben.

Szélsőséges esetben az sem kivételes, ha a női test antitesteket termel a sperma ellen. Ennek eredményeként a sperma megsemmisül, és csökken a petesejt megtermékenyítésének a képessége. Így a gyermek fogantatása ilyen esetekben nagy akadályokba ütközhet.

A spermaallergia nem csak a vaginális szex kapcsán merülhet fel. A szájnyálkahártya is reagálhat az ejakulátumban lévő anyagokra, és ha a nőnek vaginális közösülés után problémái akadnak, várható, hogy az orális szex sem lesz problémamentes.

Ebben az esetben a tünetek igen hasonlóak bármely más, allergiás reakcióhoz. Megduzzad a torok, nehézzé válik a légzés, a gégecső szűkül. A reakció súlyossága minden egyes nőnél eltérő lehet. Amíg az egyiknek csak kapar a torka, addig a másik nő állapota annyira súlyossá válhat, hogy veszélybe kerülhet még az élete is, és azonnali orvosi ellátásra van szüksége. A férfi ejakulátumra való allergiát az allergológus erősítheti meg. AHa ilyen érzékenységet sejt a háttérben, addig is csak óvszer használatával együtt adja át magát bármilyen szexuális játéknak.

Latexallergia

Bár általánosságban a számok azt mutatják, hogy a lakosságnak csak az 1-2%-a szenved latexallergiában, úgy gondoljuk, hogy manapság ez a szám a többszörösére nőtt. Ez egy természetes anyagra való allergiás reakció:a kaucsukkal, azaz a kaucsukgumival szemben, mely a kaucsuk fa leve vagy teje.

Ez az allergén a nyálkahártyán keresztül jut a testbe, ám a test nem csak az óvszerrel való közösülés során van kitéve neki. A háztartásban sok olyan tárgy található, amelyek mennyiségét minimalizálni kell, vagy teljesen le kell cserélni egy másik alternatívára a latexallergia diagnosztizálásakor; fontos, kerülni az ilyen tárgyakkal való érintkezést. Az, hogy van-e latexallergiája, az allergológus erősítheti/vagy cáfolhatja meg.

Ha latexallergiában szenved, a hüvely az allergén felszívódását követően azonnal reagál, tehát szinte rögtön a nemi együttlét megkezdésekor. Először meglepheti önt a viszketés vagy az égető érzés, ami lassan a hüvely belső ajkainak a megduzzadásához és a fokozott érzékenységéhez vezet. Bizonyos esetekben néhány órán belül jelentkezhet a hüvely kontaktusos gyulladása, azaz egy olyan gyulladás, amelyet a test idegen anyaggal szembeni reakciója okoz.

Az ágyban könnyen és egyszerűen elkerülheti a latexallergiát: csak nyúljon a latexmentes óvszerek után, amelyek nem tartalmaznak latexet. Szerencsére manapság már sok latexmentes óvszer található a piacon, és ugyanolyan védelmet nyújtanak a nem kívánt terhesség és a szexuális úton terjedő betegségek ellen, mint a hagyományos latex óvszerek.
Szerző
Martina
2020.07.22.
Head of Marketing ...
Nincs hozzászólás. Szóljon hozzá Ön elsőként!

További blog

Hogyan használni helyesen
2019.08.21.
Mi a különbség a dildó és a dong között?
Dildó és dong… Két szó, ami két különböző erotikus játékot jelöl, viszont ezeket a kifejezéseket gyakran összetévesztik. Ön tudja mi a különbség a dildó és a dong között? Némelyik, első ránézésre megbízható internetes forrásnak tűnő oldal is - ahogyan azt észrevettük - kaotikus e tekintetben. Ezért ma tisztázzuk, hogy mi az a dildó, és mi is az a dong, és miben különböznek egymástól.
3 891
0
Mi az a...
2019.10.14.
Mik azok a melegítő síkosítók, és milyen hatást várhatunk tőlük?
A melegítő síkosítókat nem azok számára találtál ki, akik mindig fáznak az ágyban. Hanem inkább az olyan párok számára, akik nem félnek a forró erotikus pillanatoktól - és ezt szó szerint értjük. Ezek a készítmények ugyanis az ártatlan izgató kalandokat is felejthetetlen élménnyé változtathatják. Tehát mi is az a melegítő síkosító és hogyan lehet azt használni?
3 374
0

Jól jöhetne Önnek

Beolvasás ...