Az AIDS világnapja

A nem védett szex bizonyos szempontból kockázatot is jelenthet. A világszervezetek erre is megpróbálnak emlékeztetni minket a HIV és az AIDS kapcsolatos társadalmi tudatosság összefüggésében. Ezért december első napja emlékeztet minket arra, hogy fontos gondoskodni a szexuális egészségről.
Az AIDS világnapja
Az AIDS világnapját egy piros szalag szimbolizálja, amely a HIV-fertőzöttekhez való tartozást fejezi ki, valamint az egyre növekvő társadalmi tudatosságot.

Mi az a HIV?

Ez egy vírus, amely a testnedvek - vér és nemi váladék révén jut be a szervezetbe. Leggyakrabban nem védett nemi közösülés útján terjed egy heteroszexuális vagy homoszexuális pár nyálkahártyáján keresztül, vagy drogosoknál egy tűn keresztül.

Amint a HIV vírus bejut a szervezetbe, megtelepszik a sejtekben, és hordozója azonnal fertőzésforrássá válik. Mivel az első tünetek hosszú idő után jelentkeznek, a vírus kontrollálatlanul terjedni kezd. A HIV-nek négy szakasza van, és az első tünetek csak a harmadik szakaszban kezdenek megjelenni. Addig nem is lehet tudni a vírus jelenlétéről a szervezetben.

A vírus jelenleg nem gyógyítható. Ha egy személy megfertőződik vele, a vírus örökre jelen lesz a testében. A tudomány már a napokban céltudatosan elnyomhatja a vírust, és megakadályozhatja annak továbbjutását a következő szakaszba.

Mi az az AIDS?

Ez az immunrendszer betegsége, amely a HIV vírus utolsó, negyedik szakasza. Ebben a szakaszban már drasztikus tünetek jelennek meg, mint a súlyos immunkárosodás, gyors fogyás és agydaganatok kialakulása.

Emiatt is fontos óvszert használni a szexuális kapcsolat során, és rendszeresen megelőző vizsgálatokon kell részt venni. A HIV jelenlétét a testben vérvizsgálatok határozzák meg.

Prevenció és megbízható védelem

Az óvszert különösen akkor kell használni, ha új partnere van, vagy gyakran cseréli őket. Természetesen használatuk máskor is alkalmas. Az óvszer megvédi a nyálkahártyát partnere váladékától és megakadályozza a vírusos betegségek terjedését. Fontos megjegyezni, hogy a vírus nemcsak a hüvelyi nemi úton terjed, hanem az orális és anális örömök során is megfertőződhet.

Ahhoz, hogy az óvszer teljesíthesse funkcióját, helyesen kell feltenni. Egy apró hiba is hatástalanná teheti a védelmet. Blogunk elolvasása után az óvszer használásának mestere is lehet: A leggyakoribb hibák az óvszer használata során

Szerző
Andy Moravek
2021.11.26.
Nincs hozzászólás. Szóljon hozzá Ön elsőként!

További blog

Mi az a...
2020.07.15.
Méhen belüli fogamzásgátló eszköz, ismeri a fogamzásgátló ezen formáját?
A méhen belüli fogamzásgátló eszköz egy megváltás azon nők számára, akik nem akarnak rendszeresen tablettát szedni, vagy rendszeresen elfelejtik bevenni őket. Ez ugyanis egyfajta fogamzásgátló, ami manaspág széles körben elterjedt. Manapság a hölgyeknek számos lehetőségük van arra, hogyan védekezzenek a nem kívánt terhesség ellen. Leginkább a klasszikus hormontartalmú tablettákat vagy a férfi óvszereket használják.
506
0
Szexuális egészség
2019.09.27.
Csökkenő szexuális étvágy - mi lehet az oka?
A jelen kor, amelyet a felgyorsult életmód, a sok stressz és a fiatalkorban jelentkező betegségek számának növekedése jellemez, jelentős hatással van a szexuális élet minőségére is. Régebben a csökkenő szexuális étvágy csak a változókor során bekövetkezett hormonális változásoknak volt betudható, de manapság a fiatalokat is érinti, nemtől függetlenül. Pontosan mi rejlik emögött az elnyomott szexuális vágy mögött, és hogyan lehet ezt orvosolni?
1 757
0

Jól jöhetne Önnek

Beolvasás ...
A weboldalon sütiket használunk annak érdekében, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek a vásárlása során.