Az AIDS világnapja

A nem védett szex bizonyos szempontból kockázatot is jelenthet. A világszervezetek erre is megpróbálnak emlékeztetni minket a HIV és az AIDS kapcsolatos társadalmi tudatosság összefüggésében. Ezért december első napja emlékeztet minket arra, hogy fontos gondoskodni a szexuális egészségről.
Az AIDS világnapja
Az AIDS világnapját egy piros szalag szimbolizálja, amely a HIV-fertőzöttekhez való tartozást fejezi ki, valamint az egyre növekvő társadalmi tudatosságot.

Mi az a HIV?

Ez egy vírus, amely a testnedvek - vér és nemi váladék révén jut be a szervezetbe. Leggyakrabban nem védett nemi közösülés útján terjed egy heteroszexuális vagy homoszexuális pár nyálkahártyáján keresztül, vagy drogosoknál egy tűn keresztül.

Amint a HIV vírus bejut a szervezetbe, megtelepszik a sejtekben, és hordozója azonnal fertőzésforrássá válik. Mivel az első tünetek hosszú idő után jelentkeznek, a vírus kontrollálatlanul terjedni kezd. A HIV-nek négy szakasza van, és az első tünetek csak a harmadik szakaszban kezdenek megjelenni. Addig nem is lehet tudni a vírus jelenlétéről a szervezetben.

A vírus jelenleg nem gyógyítható. Ha egy személy megfertőződik vele, a vírus örökre jelen lesz a testében. A tudomány már a napokban céltudatosan elnyomhatja a vírust, és megakadályozhatja annak továbbjutását a következő szakaszba.

Mi az az AIDS?

Ez az immunrendszer betegsége, amely a HIV vírus utolsó, negyedik szakasza. Ebben a szakaszban már drasztikus tünetek jelennek meg, mint a súlyos immunkárosodás, gyors fogyás és agydaganatok kialakulása.

Emiatt is fontos óvszert használni a szexuális kapcsolat során, és rendszeresen megelőző vizsgálatokon kell részt venni. A HIV jelenlétét a testben vérvizsgálatok határozzák meg.

Prevenció és megbízható védelem

Az óvszert különösen akkor kell használni, ha új partnere van, vagy gyakran cseréli őket. Természetesen használatuk máskor is alkalmas. Az óvszer megvédi a nyálkahártyát partnere váladékától és megakadályozza a vírusos betegségek terjedését. Fontos megjegyezni, hogy a vírus nemcsak a hüvelyi nemi úton terjed, hanem az orális és anális örömök során is megfertőződhet.

Ahhoz, hogy az óvszer teljesíthesse funkcióját, helyesen kell feltenni. Egy apró hiba is hatástalanná teheti a védelmet. Blogunk elolvasása után az óvszer használásának mestere is lehet: A leggyakoribb hibák az óvszer használata során

Szerző
Andy Moravek
2021.11.26.
Nincs hozzászólás. Szóljon hozzá Ön elsőként!

További blog

Szexuális egészség
2022.10.11.
Együtt a mellrák ellen: 5 tipp mellei egészségéért
Az egész világon évente egy hónap, az október a mellrák elleni küzdelemé. A megelőzésé és mindazoké, akik már megszenvedték. Magyarországon évente több ezer nőt és kb. 200 férfit is regisztrálnak e pusztító kórral - amely azonban könnyedén megelőzhető lenne, ha időben felismernénk a jeleit, tudnánk a rizikófaktorait. Kíváncsi, hogyan védheti meg magát a betegségtől? Az alább összegyűjtöttük a legfontosabb tippeket!
144
0
Érdekességek és újdonságok
2022.03.18.
Sorozat: Az érzékek mint erogén zónák - SZAGLÁS
Minden érzékszervünk egyben erogén zóna is, amely az intim élmény új dimenzióihoz segíthet eljutni. Kezdjük a szaglással. A szaglással függ össze a régi közismert mondás: "kedvelnünk kell a partnerünk illatát/szagát". Ez egy leegyszerűsített ábrázolása egy összetett kémiai-biológiai folyamatnak, amely az agyunkban zajlik, és nagymértékben részt vesz a szexuális, de az élettárs kiválasztásában is.
596
0
Hogyan használni helyesen
2021.06.18.
Hogyan kell tisztítani az erotikus segédeszközöket?
Az erotikus játék megszerzése anélkül, hogy belegondolna a higiéniájára és a karbantartására, olyan, mintha autót vezetne, és nem törődne a sebességgel. Elérheti célját, de idővel pénzbírság lepheti meg. Ha nem gondoskodik az erotikus segédeszközökről, akkor ez ugyanaz, csak annyi különbséggel, hogy nem könnyíti meg a pénztárcáját, hanem a saját egészségével fizet.
889
0

Jól jöhetne Önnek

Beolvasás ...
A weboldalon sütiket használunk annak érdekében, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek a vásárlása során.