10% tavaszi kedvezmény csak ma a TAVASZ23 kóddal

Az AIDS világnapja

A védekezés nélküli szex  mindig kockázatot jelent. A világszervezetek erre is megpróbálnak emlékeztetni minket a HIV-vel és az AIDS-szel kapcsolatos társadalmi tudatosság összefüggésében. Ezért december első napja emlékeztet minket arra, hogy fontos gondoskodni a szexuális egészségről.Az AIDS világnapja
Az AIDS világnapját egy piros szalag szimbolizálja, amely a HIV-fertőzöttekhez való tartozást fejezi ki, valamint az egyre növekvő társadalmi tudatosságot.

Mi az a HIV?

Ez egy vírus, amely a testnedvek - a vér és a nemi váladék révén juthat be a szervezetbe. Leggyakrabban nem védett nemi közösülés útján terjed egy heteroszexuális vagy homoszexuális pár nyálkahártyáin keresztül, vagy pl. drogosoknál egy tűn keresztül.

Amint a HIV vírus bejut a szervezetbe, megtelepszik a sejtekben, és hordozója azonnal fertőzésforrássá válik. Mivel az első tünetek hosszú idő után jelentkeznek, a vírus kontrollálatlanul terjedni kezd. A HIV-nek négy szakasza van, és az első tünetek csak a harmadik szakaszban kezdenek megjelenni. Addig nem is lehet tudni a vírus jelenlétéről a szervezetben.

A vírus jelenleg nem gyógyítható. Ha egy személy megfertőződik vele, a vírus örökre jelen lesz a testében. A tudomány már a napokban céltudatosan elnyomhatja a vírust, és megakadályozhatja annak továbbjutását a következő szakaszba.

Mi az a AIDS?

Ez az immunrendszer betegsége, amely a HIV vírus utolsó, negyedik szakasza. Ebben a szakaszban már drasztikus tünetek jelennek meg, mint a súlyos immunkárosodás, gyors fogyás és agydaganatok kialakulása.

Emiatt is fontos óvszert használni a szexuális kapcsolat során, ha új partnerünk lesz, és rendszeresen megelőző vizsgálatokon kell részt venni, hogy mindezt elkerülhessük. A HIV jelenlétét a testben vérvizsgálatokkal határozzák meg.

Prevenció és megbízható védelem

Az óvszert különösen akkor kell használni, ha új partnere van, vagy gyakran cseréli őket. Természetesen használatuk máskor is erősen ajánlott. Az óvszer megvédi a nyálkahártyát partnere váladékától és megakadályozza a vírusos betegségek terjedését. Fontos megjegyezni, hogy a vírus nemcsak a hüvelyi nemi úton terjed, hanem az orális és anális örömök során is megfertőződhet vele.

Ahhoz, hogy az óvszer teljesíthesse funkcióját, helyesen kell feltenni. Egy apró hiba is hatástalanná teheti a védelmet. Blogunk elolvasása után az óvszer használatának mestere is lehet: A leggyakoribb hibák az óvszer használata során

Szerző
Andy Moravek
2021.11.26.
Nincs hozzászólás. Szóljon hozzá Ön elsőként!

További blog

Mi az a...
2020.07.15.
Méhen belüli fogamzásgátló eszköz, ismeri a fogamzásgátló ezen formáját?
A méhen belüli fogamzásgátló eszköz egy megváltás azon nők számára, akik nem akarnak rendszeresen tablettát szedni, vagy rendszeresen elfelejtik bevenni őket. Ez ugyanis egyfajta fogamzásgátló, ami manaspág széles körben elterjedt. Manapság a hölgyeknek számos lehetőségük van arra, hogyan védekezzenek a nem kívánt terhesség ellen. Leginkább a klasszikus hormontartalmú tablettákat vagy a férfi óvszereket használják.
794
0
Jobb szex
2022.08.05.
Tippek a jobb szexért az idősebb hölgyeknek
Általánosan elterjedt nézet, hogy csak a fiatalok szexelnek. Egyikünk sem gondol arra, hogy még a szülők vagy a nagyszülők is állandóan aktív szexuális életet tudnak és akarnak élni. De ennek az ellenkezője is igaz, annak ellenére, hogy ez a téma gyakran tabu. A szexuális vágynak nincs lejárati ideje. Természetesen néhány dolog változik az évek során. Legyen szó intenzitásról vagy biológiai lehetőségekről.
1 165
0
Szexuális egészség
2022.10.11.
Együtt a mellrák ellen: 5 tipp mellei egészségéért
Az egész világon évente egy hónap, az október a mellrák elleni küzdelemé. A megelőzésé és mindazoké, akik már megszenvedték. Magyarországon évente több ezer nőt és kb. 200 férfit is regisztrálnak e pusztító kórral - amely azonban könnyedén megelőzhető lenne, ha időben felismernénk a jeleit, tudnánk a rizikófaktorait. Kíváncsi, hogyan védheti meg magát a betegségtől? Az alább összegyűjtöttük a legfontosabb tippeket!
335
0

Jól jöhetne Önnek

Beolvasás ...