Csökkenő szexuális étvágy - mi lehet az oka?

A jelen kor, amelyet a felgyorsult életmód, a sok stressz és a fiatalkorban jelentkező betegségek számának növekedése jellemez, jelentős hatással van a szexuális élet minőségére is. Régebben a csökkenő szexuális étvágy csak a változókor során bekövetkezett hormonális változásoknak volt betudható, de manapság a fiatalokat is érinti, nemtől függetlenül. Pontosan mi rejlik emögött az elnyomott szexuális vágy mögött, és hogyan lehet ezt orvosolni?

A szexuális étvágy csökkenése vagy a csökkent libidó egy olyan állapot, amikor is az egyén nem érez szexuális vágyat. A párkapcsolatban nem igényli önmagától a szexet, és ha elvárják tőle ezt a "köteleséget", akkor nem önszántából fogja megtenni. A férfiaknál szélsőséges esetben egy más szexuális rendellenesség is előfordulhat - hogy nem képes elérni az erekciót vagy a csúcspontot. A csökkent libidóval küzdő nők viszont fájdalmasan érzékelik a szexet, sőt bizonyos esetekben traumatikus élményként élik meg. 

A libidó legnagyobb ellenségei

A tényezők széles köre okozhat hormonzavart a nők és a férfiak testében. A magas fokú stressz, a rossz életrend, az alváshiány vagy az alultápláltság visszafordíthatatlan attribútumai lehetnek a csökkenő libidónak. Amint a test alkalmazkodik a túlzott nyomáshoz és terheléshez (ideális esetben, ha a stresszt és más tényezőket korrigálják), a libidó is visszatér az eredeti állapotába.

A nőknél viszonylag gyakori ok a hormonális fogamzásgátlók szedése. Azonban más gyógyszerek sem maradnak le a szexuális étvágy pusztítóinak rangsorában. Ha antidepresszánsokat, szorongásgátló gyógyszereket, szívelégtelenséget, epilepsziát vagy allergiát helyreállító gyógyszereket használ, akkor máris feltárásra került a csökkent libidó oka. A hormonkezelés vagy a daganatkezelés is felboríthatja úgy a testet, hogy az ne vágyjon a szexre.

Végül, de nem utolsó sorban, a pszichológiai tényezőket is meg kell említeni - a kapcsolatokban fennálló hosszú távú problémák vagy a partner iránti bizalom elvesztése gyakran olyan helyzetet eredményez, amikor is fel sem merül a szex gondolata.

Kezelés

A csökkent libidó orvoslása összefügg a kialakulásának okával. Ha helyesen tárták fel az okot, az esetek túlnyomó többségében a szexuális étvágy néhány hét múlva visszatérhet.

Ha alacsony, vagy teljesen hiányzik a szex iránti vágy, és ezt pszichológiai tényezők okozzák - stressz, fáradtság, kapcsolati problémák -, segíthet az életmód megváltoztatása, a pszichoterápia vagy a partnercsere is.

Ha a gyógyszerek felelősek a csökkent libidóért, akkor tanácsos átgondolni a kezelés megváltoztatását. Ha ez nem lehetséges, nem marad más, mint megvárni, amíg a kezelés befejeződik, és a szervezet visszatér az eredeti állapotába.

Előfordulhat azonban, hogy a szex iránti vágy hiányának nincs nyilvánvaló oka, és a test egyszerűen abbahagyja a szükséges hormonok termelését. Általában a hormonrendszer egyensúlyhiánya más tünetekkel is megnyilvánul. De ha hiányzik, és a csökkent libidó mellett nincs más probléma, az első lépéseknek a szexológushoz kell vezetniük. A teljes diagnózis felállítása után eldönti, hogy a pszichoterápiát vagy a gyógyszeres kezelést választja-e, vagy átirányítja egy másik szakemberhez.

Vény nélkül kapható afrodiziákumok

Ha nem akar rögtön az orvoshoz futni, és tudja, hogy az ön esetében az alacsony szexuális étvágyat a stressz vagy a fáradtság okozza, akkor kipróbálhatja a természetes afrodiziákumokat. A legnagyobb vágyfokozó hatással bíró élelmiszerek közé tartozik az osztriga, a kakaó, a magas C-vitamin tartalmú gyümölcsök, a gyömbér, a zeller, a chili vagy a fahéj.

A spanyol cseppek viszont legendás afrodiziákumnak számítanak, amire már az őseink is támaszkodtak. Blogunkban bővebben beszéltünk erről az oldatról: Mik azok a spanyol cseppek és milyen hatással rendelkeznek?

Biztosan nem fog elrontani semmit azzal, ha megpróbálja megélénkíteni a szexuális életét, akár egy új szexuális praktikával, amelyet eddig még soha nem próbáltak ki, vagy egy új erotikus játékkal. Ezért, amint észreveszi, hogy csökken az étvágya, próbálja meg visszafordítani ezt a helyzetet. Ugyanis itt is érvényes, hogy minél hamarabb elkezd dolgozni ennek a javításán, annál jobb.

Szerző
Martina
2019.09.27.
Head of Marketing ...
Nincs hozzászólás. Szóljon hozzá Ön elsőként!

További blog

Mi az a...
2020.07.15.
Méhen belüli fogamzásgátló eszköz, ismeri a fogamzásgátló ezen formáját?
A méhen belüli fogamzásgátló eszköz egy megváltás azon nők számára, akik nem akarnak rendszeresen tablettát szedni, vagy rendszeresen elfelejtik bevenni őket. Ez ugyanis egyfajta fogamzásgátló, ami manaspág széles körben elterjedt. Manapság a hölgyeknek számos lehetőségük van arra, hogyan védekezzenek a nem kívánt terhesség ellen. Leginkább a klasszikus hormontartalmú tablettákat vagy a férfi óvszereket használják.
913
0
Érdekességek és újdonságok
2018.07.01.
Az óvszer nem csak a terhesség ellen nyújt védelmet
Annak ellenére, hogy sok férfi elutasítja az óvszer használatát, ezek a kicsi és hatékony segítők védelmet nyújtanak a nem kívánt terhességgel szemben, valamint sok szexuális úton terjedő betegség ellen is, aminek köszönhetően félelem nélkül élvezhetik a szexet. Az óvszer azonban magát a szexuális aktust is élvezetesebbé teheti úgy, hogy késlelteti vagy felgyorsítja az orgazmust, sőt a különböző kialakításnak és kiemelkedéseknek köszönhetően stimuláló hatása is van.
1 089
0

Jól jöhetne Önnek

Beolvasás ...