10% tavaszi kedvezmény csak ma a TAVASZ23 kóddal

Hárman párban - vagy még többen: minden, amit tudni akart a poliamóriáról, de nem merte megkérdezni

Lehet egynél több embert igaz szerelemmel szeretni? Erről a kérdésről a vélemények erősen megoszlanak, mondván: a szerelem egy kétemberes dolog, és aki mást mond, az nem őszinte. Ám a poliamorok szerint ez nemhogy lehetséges, hanem egy tökéletesen működőképes dolog. Ők azok, akik több emberrel vannak kapcsolatban, de úgy, hogy mindenki tud a másikról - mégsincs köztük sosem vita. Hogy lehet ez? És egyáltalán: miben áll a poliamória, mint fogalom? Megkérdeztünk néhány érintettet, íme a válaszaik!
A poliamória, mint fogalom

Nem túl meglepő módon a fogalom önmagában is “többszerelműséget” jelent: a görög ‘poli’ (=sok) és a latin ‘amor’ (=szerelem) szóból. Tehát olyan két embernél többet magában foglaló érzelmi kötődés, társkapcsolat ez, mely nem rövid távra szól - a felek a legtöbbször hosszú távra terveznek egymással.

De hogy működik ez pontosan a gyakorlatban? Íme néhány kérdés, ami ezt pontosabban megvilágítja:

Hogyan élnek együtt? Van “fő” társ?

Vannak, akik akár öten-hatan is képesek együtt élni, mások inkább az egyedüllétre szavaznak. Egyáltalán nem kötelező ugyanis együtt lenni mindannyiuknak; akik introvertáltabb poliamorok, azok nem is igénylik mindezt. Ami pedig a “fő” társat illeti, az is egyénenként változik. Poliamorként minden partnerrel más típusú szerelmet lehet megélni.

Tényleg nincs ebből a felállásból probléma?

Nem jellemző. Ez a kapcsolati forma éppen attól szerethető, hogy a felek őszintén kommunikálnak egymással. Ebben a felállásban se félrelépés, se megcsalás nem elképzelhető. Ez ugyanakkor nem egy nyitott kapcsolat, és nem is szvinger; a poliamorok az érzelmeiket sem csak egy személynek tartogatják, épp ez a dolog lényege.


Egy poliamor társai egymáshoz hasonlítanak valamennyire, vagy inkább eltérő személyiségűek?

Lehetnek hasonlóak, de akár teljesen egymást ütő személyiségűek is. Lehet olyan, hogy valaki a művészetek szerelmese, más a bungee jumpingé, a harmadik személy meg, mondjuk, a siklóernyőzésé. Mint minden más kapcsolatnál, itt is fontos, hogy legyenek közös érdeklődési körök, de a nyitottság is a másik oldalra. Az, hogy sok legyen a közös érdeklődés, talán akkor fontosabb, ha a kapcsolat résztvevői sok időt töltenek együtt, így a programok túlnyomó részére is együtt járnak.

A féltékenységről...

Emberek vagyunk - természetes, hogy ez az érzés sem maradt ki senkiből. De a nyílt kommunikációval, a partnerek egymással való megismerkedésével, toleranciával el lehet kerülni azt, hogy bárki is rosszul érezze magát ebben a viszonyban. Hiszen azt valljuk: a szerelemből minél több van, annál több lesz belőle később is, hiszen megsokszorozza önmagát. Miért kéne ezt titkolózással vagy drámákkal elrontani? Azonban minden kapcsolatnak vannak szabályai, ezeket pedig fontos tisztázni minden érintettel, hogy senki ne sérüljön.

A szexualitásról...

Csinálhatjuk együtt is, persze, de az egy igen szoros kapcsolatot kíván az összes partner között. Alapesetben nem feltétlenül kell megosztanunk egymással mindent, amit az egyik vagy épp a másik párunkkal teszünk, de nyilván ez is lehetséges. Kéretlenül viszont nem érdemes beszámolni erről a másik kedvesünknek. A rendszeres nemibetegség-szűrések viszont nagyon fontosak, a kapcsolatunk minden tagjára vonatkozóan!

Miért lehet jó ez bárkinek is? 

Ha valaki a szabadságát, a függetlenségét félti, de közben szeretne több emberrel mélyebben, szeretetteljesen kapcsolódni, azt ilyen módon tökéletesen megteheti. Meglehet, hogy így a szabadidőből kevesebb lesz, a határidőnapló pedig zsúfoltabbá válik, viszont ez az idő mindig minőségi. Ahol pedig többen élnek együtt, ott is csak az a lényeg, hogy mindenkinek komfortos legyen, és jól érezzék magukat.

Mi a tanulság? A szerelem éppen attól szép, hogy sokszínű; hogy nincs bőrszínhez, identitáshoz vagy a kapcsolatban résztvevők számához kötve. Azonban az is fontos, hogy mindig odafigyeljünk a védekezésre, bárkivel bármit is kezdünk: néhány óvszer lapuljon mindig a táskánkban! Emellett azonban a kísérletezés, az újra való nyitottság minden kapcsolatot elmélyít és szebbé tesz: akár a BDSM-et próbálná ki, akár egy strap-ont, vagy éppen a masszázs rejtelmeiben mélyedne el, vesse fel párjának, párjainak - és tegyék feledhetetlenné ezt a telet is. :)

Szerző
Tünde
2023.01.02.
Vallom, hogy írni és élni csak szenvedéllyel lehet. Ezt a szemléletet próbálom átadni a cikkeimben is.
Nincs hozzászólás. Szóljon hozzá Ön elsőként!

További blog

Szexpózok és praktikák
2019.04.02.
Az igazság a G-pontos hüvelyi orgazmusról
Egyes nők már átélték az orgazmust a G-pont stimulálásával, és meg mernének esküdni, hogy ez a legjobb dolog, ami valaha is történt velük. Mások próbálták megtalálni, de sikertelenül. Valaki imádja, ha ezen a helyen izgatják, valaki csak egyszerűen szereti, valaki meg egyenesen utálja. Ráadásul még a tudósok sem értenek egyet abban, hogy valóban létezik-e a G-pont. A jó hír az, hogy célzott kutatást végeztek, és így végre jobban megérthetjük a hüvelyi orgazmust és a G-pontot.
6 017
0
Szexuális egészség
2022.05.06.
A hüvely és a vulva - egyszer és mindenkorra! Nem ugyanaz
Az emberi test egy gyönyörű, de bonyolult szerkezet. Annak ellenére, hogy az emberek megértik a relativitáselméletet vagy látásból felismernek egy növényt, az anatómiai ismeretek valahol a közvélemény érdeklődésének perifériáján vannak. Pedig mindenkinek ismernie kell az emberi testet, hiszen tisztában vagyunk működésével, akkor tudunk vele dolgozni és a legtöbbet kihozni belőle. Mégis sok embernek, nőknek és férfiaknak egyaránt óriási hiányosságai vannak ezen a területen.
753
0

Jól jöhetne Önnek

Beolvasás ...