Ma van a spermiumok világnapja: 9 érdekesség, amit eddig valószínűleg nem is sejtett!

Július 23-a a spermiumok világnapja, ezért úgy döntöttünk, hogy tematikusan egy cikket közlünk néhány érdekes tényről, amit eddig valószínűleg nem tudott a spermiumokról. Ezek a kis gazfickók, amelyek hozzátartoznak a szaporodási folyamathoz, sokkal többet rejtenek magukban, mint gondolnánk.
 

1. A spermiumoknak saját bodyguardjaik vannak

A spermiumok a test egyéb sejtjeitől főképp az alakjukban különböznek, ami alkalmas arra, hogy eljussanak oda, ahol szükség van rájuk. Ezenkívül csak feleannyi DNS-t tartalmaznak, mint más sejtek, ezért a férfiak teste parazitáknak véli őket. Ha a herékben nem lennének olyan speciális sejtek, amelyek akadályt képeznek az immunrendszerrel szemben, akkor az megtámadná a spermiumokat és kárt tenne bennük.

2. Élettartam

A spermiumok kísérlete a petesejt megtermékenyítésére. Egy 1984-ben végzett tanulmány alapján megállapították, hogy a megfelelő körülmények között a spermiumok a nők testében akár öt napig is képesek túlélni. Ez az ideális körülményekre vonatkozik. Ez azonban általában mégsem több, mint két nap. Ugyanakkor ez is elég a petesejt nemkívánatos megtermékenyítéshez.

3. A spermiumok nem szeretik a meleget

A herében, amiben a spermiumok termelődnek, alacsonyabb hőmérsékletnek kell lennie, mint a test többi részében, hogy optimálisan fejlődjenek. A hőmérsékletkülönbség körülbelül két fok. A herék lényegében amolyan “hűtőszekrényt” hoznak létre, amiben a fejlődés érdekében törekednek az optimális hőmérséklet fenntartására. Ha a herék túl sokáig vannak kitéve a melegnek (például, ha ráteszi a laptopot), elveszhet a spermiumképző képesség.

4. Életstílus

Már számos tanulmány vizsgálta az életmód hatását a spermiumok minőségére. Mindannyian ugyanarra a következtetésre jutottak. A dohányzás, az alkoholfogyasztás és az elhízás a fő tényezők, amelyek kisebb hajtőerőt és alacsonyabb spermaszámot okoznak.

5. Egy szuperhős képességeivel rendelkeznek

EEnnek a kis sejtnek nagyon nehéz, fondorlatokkal teli utat kell megtennie a petesejtig, ami egyáltalán nem olyan egyszerű, mint amilyennek első pillantásra tűnhet. Amikor eljut hozzá, akkor egy másik problémába ütközik: be kell jutnia a petesejt belsejébe. Ebből a célból rendelkezik az akrozin nevű enzimmel (ami az akroszómában/magyarul sisak/ termelődik), ami felemészti a petesejt burkát. Ha ez sikerül, akkor leesik a farka, és a fej az újonnan kialakuló élet részévé válik.

6. A spermiumok és az étel

Azt mondják, hogy az ondónak olyan íze van, amit a férfi megeszik. Természetesen ezen a területen is számos tudományos kutatás zajlott.
Az egyik kísérletben három házaspárt választottak el egymástól három napra. Mindegyik férfinak egy bizonyos diétát kellett követnie. Az egyik férfi halat és tenger gyümölcseit, a másik csípős ételeket, a harmadik pedig gyümölcsöt és zöldséget evett. Három nap elteltével a nők egy mintát kaptak az ejakulátumból, amit anélkül kellett megkóstolniuk, hogy tudták volna, mit evett a párjuk. A három nőből kettő helyesen válaszolt.
Más tanulmányok is megerősítették, hogy az, amit a férfi eszik, visszatükröződik az ondó ízében. 

7. Deformációk

A spermiumok összes lehetséges deformációjának listája nagyon hosszú. De ami még ennél is fontosabb és komolyabb, az az a tény, hogy az ondóban található spermiumok 90%-a deformált! Ennek ellenére az egészségesek gyakran tökéletesen teljesítik a feladatukat.

Spermie v ejakuláte
 

Egy szokványos ejakulátum mintapéldányai:

  1. Rendellenes fej, hiányzó farok
  2. Körte alakú fej, a farok túlságosan oldalt van
  3. Túl hosszú fej
  4. Hosszú fej, törött és görbe farok
  5. Körte alakú és magvas fej
  6. Normális fej, normális farok
  7. Normális fej, kettéágazó farok
  8. Körte fej, hibás farok
  9. Körte fej, hibás farok
  10. Körte fej, hibás farok

8. Egy here is elég

Ha a férfinek véletlenül hiányzik az egyik heréje, akkor sem történik semmi drámai az utódnemző képességet illetően. Még egy herével is elegendő spermiumot lehet kitermelni. Többnyire ugyanis az történik, hogy a megmaradt here egy kicsit megnő, hogy támogassa a spermiumok termelődését.

9. A halott spermium is képes a megtermékenyítésre

Ha a megtermékenyítés normál módon, természetesen  történik, akkor egyértelmű, hogy ha a spermium nem mozog, akkor nem éri el a petesejtet. Ha azonban a megtermékenyítés mesterségesen történik - ami során egy vékony csövön keresztül vezetik be a spermiumot a petesejtbe - az orvos gyakran mozgásképtelenné teszi azt, hogy a szükséges helyre juttassa.
Szerző
Áron
2019.07.23.
Nincs hozzászólás. Szóljon hozzá Ön elsőként!

További blog

Érdekességek és újdonságok
2022.03.18.
Sorozat: Az érzékek mint erogén zónák - SZAGLÁS
Minden érzékszervünk egyben erogén zóna is, amely az intim élmény új dimenzióihoz segíthet eljutni. Kezdjük a szaglással. A szaglással függ össze a régi közismert mondás: "kedvelnünk kell a partnerünk illatát/szagát". Ez egy leegyszerűsített ábrázolása egy összetett kémiai-biológiai folyamatnak, amely az agyunkban zajlik, és nagymértékben részt vesz a szexuális, de az élettárs kiválasztásában is.
804
0
Jobb szex
2023.01.30.
Érzelmek viharában: a békülő szex előnyei és hátrányai
Utálva imádjuk, mégis a legtöbbünknek volt már része benne - mi az? A legtöbben úgy vélik, semmi jó sincs abban, ha összevesznek partnerükkel. Mások azonban már csak azért is provokálnak, mert vonzza őket az indulatokat levezető, békülős szex lehetősége… Akik szeretik, azok többnyire azt imádják benne, hogy amikor a vita nemhogy csitulna, de egyre hevesebbé válik kedvesükkel, egy gyors összebújás az indulatok tökéletes levezetésére szolgálhat. Akik óva intenek tőle, azok úgy látják: ez csak a problémák tologatása, a konfliktus megoldásának elodázása.
492
0

Jól jöhetne Önnek

Beolvasás ...