Mi károsíthatja a férfiak és a nők termékenységét?

A gyermek fogantatásával kapcsolatos problémák manapság nem számítanak ritkaságnak. Az életünk különböző törekvései és ambíciói miatt, vagy mert kudarcot vallottunk a megfelelő partner megtalálása során, egyre későbbi korra halasztjuk a szülővé válást. De vajon ez az egyetlen tényező, ami a terhességgel kapcsolatos problémákért felelős? Mi mindennel károsítjuk (nem) tudatosan a termékenységünket?Az életmód nagyban befolyásolja azt, hogy milyen állapotban van a testünk, és azt, hogy képes-e minden funkcióját olyan módon ellátni, ahogy azt kell és ahogy az meg van írva. Az emberi test ugyanakkor egy nagy memóriakártya, ami még évtizedek elteltével is képes emlékezni a velük szemben elkövetett károkra vagy a nem túl szép bánásmódra, amit elkövetett ellene.

A leggyakoribb tényezők, amelyek hátrányosan befolyásolják a termékenységet, és amelyekkel minden bizonnyal tisztában van, de meg kell említeni, a következők:

  • dohányzás, alkohol
  • egészségtelen testtömeg (túlsúly, elhízás)
  • kémiával tele étrend 
  • alvásmennyiség

Mindezek a szempontok hosszú távon káros hatással vannak a szervezetre és a nemi szervek működésére. De vessünk egy pillantást a kevésbé ismert nyavalyákra és melléfogásokra, amelyekkel károsítjuk a reproduktív rendszerünket.

A meleg rossz hatással van a herékre

Be van kapcsolva az ülésfűtés? Az ágyban fekve a számítógépet az ágyékára helyezi? Vagy kézi munkát végez fűtőelemekkel? Igen, a férfiak tudat alatt ezzel is kárt tesznek magukban. A herék ugyanis a spermiumok raktározói - ezt mindannyian tudjuk. Amit azonban kevesen tudnak, az az a tény, hogy ennek a tározónak a nap nagy részében optimális hőmérsékleten kell lennie, és azt semmilyen körülmének között nem szabad "extrémen felmelegíteni". A herezacskó és a benne rejlő herék külső hatások nélkül 2-3 fokkal alacsonyabb hőmérsékleten működnek, mint a test standard testhőmérséklete. Ezért ezen a területen a melegítés nem kívánatos, és nem kockázatmentes.

Túl szűk fehérnemű

A túl szoros alsónemű vagy a boxer, ami túl nagy nyomást gyakorol a férfi büszkeségre, hosszabb távon több kárt okozhat, mint hasznot. A herékre gyakorolt nyomás nem válik a javukra. Noha azt nem mondhatjuk, hogy az egy napon át tartó szűk alsónemű viselése után a férfi azonnal terméketlenné válik, minden bizonnyal nem jó ilyen darabokat a szekrényében tárolni.

Onkológiai daganatellenes kezelés

Most egy kicsit komolyabb téma… A legtöbb rák meglehetősen agresszív kezelést igényel, aminek fő feladata a test összes gyorsan növekvő sejtjének elpusztítása és a testét fenyegető daganattól való megszabadulás. Ez azonban elpusztítja a testben az egészséges sejteket is, amelyekre a gyors növekedés a jellemző - nyálkahártya sejtek, testszőrzet, és igen, valamint a spermiumokat is. A termékenységre gyakorolt hatás ebben az esetben azonban nagyon egyedi, és ahogy a beteg haja ismét növekedésnek indul, a spermaképződés is folytatódik.

Anabolikus szteroidok

A gyors izomnövekedés, amelyekre elsősorban a sportolók és fiatal férfiak vágynak, szintén nem kockázatmentesek. A számos nem kívánt mellékhatás miatt érdemes fontolóra venni, hogy érdemes-e csak az edzőteremben elért jobb eredmények érdekében kockáztatni. Az anabolikus szteroidok többek között befolyásolják a tesztoszteron termelését, pontosabban - csökkentik a szervezet férfi hormontermelésének képességét. Ezen anyagok hosszú távú használatával a test megszokja az alacsony tesztoszteronszintet, és a férfi elveszíti a szexuális étvágyát, megfigyelhetővé válnak az erekciós rendellenességek és a termékenységük is csökken.

Szója és nem erjesztett szójatermékek

Ezt a témát jelenleg nagyon sokat boncolgatják a társadalomban, és a táplálkozási tanácsadókat két táborra osztja. Míg egyes férfiaknak azt javasolják, hogy a feldolgozatlan szójatermékeket nagy ívben kerüljék el, mások szerint a szójából csak feleslegesen nagy ijesztő dolgot csinálnak. A szója fitoösztrogént tartalmaz - az ösztrogén női hormon növényi formáját, ami rendetlenséget okozhat a férfi testben. Ugyanis kedvezőtlenül befolyásolja a férfi termékenységet és a test képességét a spermakészletek feltöltésére. Noha számos klinikai vizsgálatot végeztek a szója hatásának bizonyítására, és ezek releváns eredményeket hoztak, továbbra is vannak szakértők, akik tagadják ezen élelmiszernek a férfi szervezetre gyakorolt hatását.

A női szervek megfázása

Anyukáink tudták, hogy miért kiabáltak velünk, hogy ne üljünk a hideg földre, és ne olyan pólóban menjünk ki, ami nem takarja el a derekunkat. A női szaporító szervek megfázása már fiatal korban is végzetes hatással lehet a nők fogamzóképességére. Ebben az esetben nem érvényes, hogy a hő kárt tesz a szaporítórendszerben. A nőknek nem szabadna kitenni a medencéjüket a megfázásnak. Bármilyen nem kezelt gyulladás később olyan következményekkel járhat, amelyek gyakran visszafordíthatatlanok.

Mint fentebb említettük, a test mindenre emlékszik. És bár lehet, hogy most még nem tervez gyermeket, ügyeljen arra, hogy később, amikor ennek is eljön az ideje, ne bánjon meg semmit. A szervezetünk egy csodálatos dolog, ami csak akkor képes 100%-ban működni, ha rendesen gondoskodunk róla.

Ha azonban a szülőség gondolata rémisztő érzéseket kelt önben, és ha a szaporító szervek állapotával nincs gond, akkor biztosan gondoljon a fogamzásgátlásra. Óvszerrel soha semmit sem fog elrontani, és nemcsak a nem kívánt terhességtől, hanem a nemi betegségektől is megvédi önt.
Szerző
Martina
2021.08.07.
Head of Marketing ...
Nincs hozzászólás. Szóljon hozzá Ön elsőként!

További blog

Szexuális egészség
2019.09.27.
Csökkenő szexuális étvágy - mi lehet az oka?
A jelen kor, amelyet a felgyorsult életmód, a sok stressz és a fiatalkorban jelentkező betegségek számának növekedése jellemez, jelentős hatással van a szexuális élet minőségére is. Régebben a csökkenő szexuális étvágy csak a változókor során bekövetkezett hormonális változásoknak volt betudható, de manapság a fiatalokat is érinti, nemtől függetlenül. Pontosan mi rejlik emögött az elnyomott szexuális vágy mögött, és hogyan lehet ezt orvosolni?
1 776
0

Jól jöhetne Önnek

Beolvasás ...
A weboldalon sütiket használunk annak érdekében, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek a vásárlása során.