Miért cseréljük le a tamponokat menstruációs csészékre?

A menstruációs csésze, vagy más szavakkal intimkehely, különféle reakciókat vált ki a társadalomban. Ráadásul használatukat annyi mítosz és hamis feltételezés takarja, hogy időnként elképesztő. De egy biztos... Egyre több nő nem szégyelli bevallani, hogy soha nem térne vissza tamponokhoz vagy betétekhez, miután kipróbálta ezt a higiéniai eszközt. 
Menštruačný kalíšok

Miért van ez így, meg fogjuk írni ebben a cikkben. Annak ellenére, hogy a menstruációs csészék ellenállással és félreértéssel is találkoznak, forradalmi menstruációs eszközzé válnak.

Nincsenek baktériumok, nincs szaga

Az intimkehely orvosi szilikonból készül - rugalmas és 100%-ban higiénikus, testbarát, és nem okoz allergiás reakciót. A tamponokhoz képest, amelyek magukban szívják a vért, és szó szerint a baktériumok keltetőjévé válnak, a menstruációs csésze szuper ultrahigén eszköz.

Mivel a vér visszatartódik a nő testében, és nem szivárog ki, a menstruációs folyadék nem érintkezik a levegővel. Feltéve, hogy a csészét teljesen tisztán helyezi a hüvelybe, a vér csak a hüvely területén élő baktériumokkal találkozik. Ezek higiéniai szempontból teljesen biztonságosak, és nem okozzák a nem kívánt baktériumok szaporodását a menstruációs vérben. Miután eltávolította a csészét a hüvelyből, még több órás viselés után sem lepi meg a szaga. A csészében lévő vér úgymond steril, amíg eltávolítják, és csak azután kezd oxidálódni, hogy a csésze a hüvelyen kívül van.

Az intimkehely olyan nők számára is alkalmas, akik egészségügyi okokból nem használhatnak menstruációs tampont.

Toxikus sokk szindróma

Bár a tamponok viszonylag gyakori menstruációs eszközök, nem minden nő tudja, mi történik a testében, amikor viselik őket. A tamponok élénk fehér színét kémiai fehérítő folyamat előzi meg, amely egyáltalán nem gyengéd és ártalmatlan. Egy ilyen tampon szó szerint tele van kémiaival, így őszintén szólva - egy gyárat tettünk a hüvelybe, ami a gyulladás vagy a nyálkahártya-irritáció előfeltétele. Ha kényelmetlenül érzi magát az intim helyeken a menstruáció után, akkor valószínű, hogy a tamponok megzavarják a hüvely természetes pH-ját.

Ezenkívül a tampon kitágul, amikor felszívja a vért a hüvelyben, és ennek a folyamatnak vannak negatívumai is. A felületéről leválnak a mikroszkópos vattaszálak, amelyek a menstruáció vége után sokáig a hüvelyben maradnak, és a higiénia mellett sem lehet tőlük megszabadulni. Ezek továbbra is megkötik a baktériumokat, amelyek szaporodnak és segítenek további gyulladás kialakulásában. 

Valószínűleg minden nő hallott a toxikus sokk szindróma kifejezésről. Bár ez férfiakat vagy gyermekeket is érinthet, az esetek többségében a menstruációs tampon használatának, a következetlen higiéniának és az egy tampon viselésének maximális nyolc órás időszakának be nem tartásából adódik. A toxikus sokk szindróma halálos lehet, és a baktériumok túlszaporodása okozza, amelyek a toxinokat a szervezetbe engedik. Ha túl sok halmozódik fel a szervezetben, életveszélyes állapot lép fel.

Ha a menstruációs csésze helyesen van behelyezve a hüvelybe, és a nő betartja az összes higiéniai alapelvet, akkor a szindróma kialakulásának kockázata szinte nullára csökken.


A tamponok és a betétek ökológiai alternatívája

Nem számít, ha érdekli a környezet vagy sem, de az a tény, hogy nem termel semmilyen hulladékot, mindenképpen örömet szerez. Életében egy nő több tíz kiló hulladékot termel az eldobható menstruációs termékek miatt. Ha globálisan nézzük, a menstruáló nők világszerte 200 000 tonna nem újrahasznosítható hulladékot termelnek egy év alatt. Ez bizony nemsegít a bolygónknak. 

A menstruációs csészével nincs ilyen kockázat, mivel nincs hulladék belőle. A menstruációs vért leöblítik és kimossák belőle, és a menstruáció vége után a csészét vízben 10 percig forralhatják. Így kezdődik és végződik gondozása.

A WC látogatása nem olyan gyakori

Nagyon gyakori kérdés, amellyel a nők a menstruációs csészét használják: Mit csinálsz, ha nyilvános WC-kben cseréled a csészét, például egy bevásárlóközpontban?
Ez a kérdés több mint vicces, mert a kérdező információhiányát mutatja. A legkisebb megvásárolható pohár akár 12 órán át is teljes védelmet nyújt a túlcsordulás ellen. 

Tehát, ha reggel beteszi a csészét, mielőtt munkába megy, akkor a nyilvános WC-kben nem kötelező kicserélni. A 12 órás periódus elegendő helyet és időt biztosít ahhoz, hogy otthonában kényelmesen, például a zuhany alatt kicserélje. 

Ha rendkívül hosszú útra indul, egy közönséges üveg víz lesz az első számú segítője. Csak kiveszi a csészét, folyó víz alatt leöblíti és visszarakja helyére.

Egy eszköz, kényelmes tárolás, és nincs több vásárlás

Gyakran járunk boltba, de ha nem kell azon gondolkodnunk, hogy elegendő mennyiségű betét vagy tampon áll rendelkezésünkre, az mindenképpen enyhítő körülmény. Amint itt már említettük, egy menstruációs csésze évtizedekig működhet, így nem kell folyamatosan vásárolni semmit.

Ennek eredményeként senkivel sem fog megtörténni, hogy amikor a menstruáció hamarabb bekövetkezik, akkor nem lesz rá elkészülve. Ez tágabb összefüggésben kapcsolódik az eszköz egy másik előnyéhez - az egyszerű tároláshoz, amely nem sok helyet foglal el, és azzal, hogy nincs fogyasztási ideje.

A menstruációs csészét tároló tasakba tárolják, amely általában a csomag része. Ha a gyártó nem csomagolt hozzá tasakot, akkor bármilyen légáteresztő tasakba is lehet tárolni. A fehérnemű között a fürdőszobában, vagy az éjjeliszekrénybe tárolhatja.

Bármilyen véleménye is van a intimkehelyről, mindenképpen érdemes kipróbálni. Az első tapasztalat kissé kínos, de nem nehéz használni. Nagyon gyorsan megismerkedik a csészével, és elkezdheti használni minden előnyét.
Szerző
Andy Moravek
2021.07.05.
Nincs hozzászólás. Szóljon hozzá Ön elsőként!

További blog

Jobb szex
2020.04.14.
Ismeri a szextamponokat?
Ismeri ezt a nagyszerű újdonságot, ami a menstruációs szextamponok formájában jelent meg? Sok nő még mindig megtagadja a szexet a menstruáció alatt, mert ez továbbra is tabunak tűnik a számukra. Érdekes, hogy éppen a menstruáció időszakában nagyobb a nők szexuális étvágya, a magasabb hormonszint miatt, és ez erősen arra csábítja őket, hogy minőségi közösülésben legyen részük. Az összes higiéniai intézkedés betartása esetén a menstruáció alatt sem kell félni a szextől.
2 173
0
Szexuális egészség
2020.09.25.
Megfelelő higiénia szex után - hogyan mosakodjuk úgy, hogy ne bánjuk meg a gyönyör pillanatait?
A pár romantikus összebújása a szex után az idillikus, filmbe illő jelenetek közé tartozik, ami sokkal szebbnek láttatja a valóságot. Valójában a pillanatok, nem sokkal a közösülés után teljesen másképp néznek ki. Papírzsebkendőt keresünk, letöröljük az ondót, a felelősebbek becsomózzák az óvszert, és az első lépések a kukához vezetnek. A bújásra vagy az enyelgésre nem marad sok idő, és ez részben jó is...
1 464
0

Jól jöhetne Önnek

Beolvasás ...