Szex a terhesség alatt

Egy működő kapcsolatban a terhesség rendkívül boldogító időszak, amely azonban nem kis mértékben megzavarhatja a párkapcsolat működését. Leggyakrabban és leggyorsabban meglehetősen negatív hatással lesz az intim életre. Mi a helyzet tehát a szexszel a terhesség alatt - szükséges a cölibátus, vagy továbbra is kiélheti a vágyait?


„A terhesség nem betegség...“

Ez a mondat egy elég jól bevált kifejezés, amely az igazságot mondja ki. Ha a terhesség úgy alakul, ahogy kell, nincsenek komplikációk, és a nő továbbra is vágyat érez a szexre, nem kell leállítani a szexet a terhesség alatt.

A legfontosabb mutató a nő érzései, amelyek rendkívül szubjektívek, és minden nő másképp érzi magát a terhesség alatt. Míg egyesek a terhesség elején jellemző rosszullét miatt nem is gondolnak a szexre, addig a másik, számban ugyancsak képviselt csoportot, meglepheti a sokkal nagyobb szexuális étvágy, ami a hormonális változásoknak és a női szervek fokozott vérellátásának köszönhető.

A terhesség kezdete általában stresszes. Egy nőnek meg kell küzdenie azzal, hogy milyen gyorsan változik a teste, hormonális viharokkal és gyakran hányingerrel kell szembenéznie, ami nemcsak reggel, hanem egész nap előfordulhat. Ilyen esetben nyilvánvaló, hogy a terhesség első tipikus jeleivel együtt a szeretkezési kedv is elmúlik.

A második és harmadik trimeszterben a nagyobb has néha akadályt jelent, ami lehetetlenné teszi a szexet azokban a pozíciókban, amelyekhez a partnerek korábban hozzászoktak.

A leggyakoribb mítoszok a terhesség alatti szexről

Elég gyakori kérdés, amellyel az orvosok is találkoznak a praxisuk során, hogy a partner szex közben a péniszével árthat-e a magzatnak. Bár megértjük, hogy az "ismeretlentől" való félelem felmerülhet, ebben az esetben valóban nincs ok az aggodalomra.

A női test annyira alkalmazkodott, hogy tökéletesen meg tudja védeni a növekvő babát. A magzat a magzatvízben úszik a méhfal mögött, amely a méhnyak mögött található, és amelyen a pénisz nem tud áthaladni. Csak szüléskor nyílik meg, addig csak egy szűk nyílás, amely a terhesség előtt a menstruációs vér elvezetésére és a spermiumok nemi szervekbe való behatolására szolgált. A méhnyak tehát egyfajta gátként működik a hüvely környezete és a nemi szervek között. Így a hüvelyben mozgó pénisz semmilyen módon nem károsíthatja a magzatot.

A szexuális együttlét szintén nem befolyásolhatja a terhesség lefolyását, és nem okozhat koraszülést. Természetesen csak akkor, ha a terhesség nem kockázatos, és a nő nincs kitéve túlzott stressznek a közösülés során. Még az is bebizonyosodott, hogy a kellemes érzések, amelyeket a nő szex közben érez, a baba számára jótékony hatással vannak.

Bár valahol azt állítják, hogy a sperma képes megindítani a szülést, és kiváltja az első összehúzódásokat, nincsenek releváns orvosi tanulmányok, amelyek igazat adnának ennek az állításnak. Bár a spermiumok összetételében találhatók olyan anyagok, amelyek elméletileg kiválthatják a szülést, koncentrációjuk rendkívül alacsony. Ha egyes pároknak sikerült a fogantatás idején szexszel kiváltaniuk a régóta várt szülést, ez inkább a túlzott fizikai megerőltetésnek köszönhető. A lépcsőn járás vagy a sok takarítás szintén természetes kiváltó oka a szülésnek közvetlenül a terhesség vége előtt.

Mikor nem szabad szexelni a terhesség alatt?

Vannak olyan esetek, amikor a terhesség alatti szex tilos. Ez annak a jele, hogy a nő a terhesség alatt egészségügyi problémákkal küzd, amelyek a következők lehetnek:

 • vérzés a terhesség alatt
 • korábbi spontán vetélések
 • korábbi koraszülések
 • a méhnyak tágulása
 • lepényleválás 
 • a magzatvíz korai kiáramlása
 • enyhébb fertőzések, amelyek rövid távú kezelést igényelnek
 • többszörös terhesség

Szükséges óvszert használni?

Mivel az óvszer védelmet nyújt a nem kívánt fogamzás ellen, és megakadályozza a fertőzés átvitelét, felmerül a kérdés, hogy szükséges-e óvszert viselni a terhesség alatti szex során. 

Nincs szükség óvszer használatára, ha a nőnek állandó partnere van, és mindketten 100% biztosak az egészségükben. Mivel bármilyen fertőzés vagy bakteriális fertőzés megnehezítheti a terhességet, jó ötlet óvszerhez nyúlni, ha bármilyen aggodalma vagy jele van annak, hogy partnere egészségi állapota nem jó.

A védelmet akkor kell választani, ha:

 • a nőnek nincs állandó partnere, új partnerrel létesít szexuális kapcsolatot, vagy több partnere is van
 • hajlamos a fertőzésekre
 • a partner a közelmúltban nemi úton terjedő betegségen esett át, vagy szexuális úton terjedő betegsége van

Általánosságban elmondható, hogy hallgasson a teste hangjára. Ha bármilyen kérdése van, forduljon orvosához, és kövesse az utasításait. Csak neki van rálátása arra, hogyan halad a terhessége, de az esetek túlnyomó többségében a terhesség alatti szex nem tilos.
Szerző
Martina
2021.10.29.
Nincs hozzászólás. Szóljon hozzá Ön elsőként!

További blog

Szexuális egészség
2022.04.22.
Vaginizmus - mik az okai és kezelése?
A vaginizmus inkább pszichológiai probléma és csak kisebb részben nőgyógyászati. A szexuális együttlét során a hüvely körüli izmok öntudatlan és akaratlan összehúzódása történik. Ha vaginizmusban szenved a legfontosabb, hogy felismerje, hogy ez nem az Ön hibája és semmi oka sincs szégyenkezni miatta. Ez egy olyan probléma, amelyet kezelni is lehet. A legfontosabb dolog az, hogy ismerje a testét.
628
0
Jobb szex
2019.08.17.
Milyen hatóanyagokat tartalmaznak a stimuláló síkosítók?
Először is érdemes pár szót ejteni arról, hogy mi is az a stimuláló síkosító. Ezek olyan síkosítók, amik a nyálkahártya nedvesítésén és a jobb érzésen kívül a csúszás során egy másfajta hatást is eredményeznek - a nyálkahártya jobb vérellátását. Ez összefügg a nagyobb érzékenységgel az intim területeken, amelynek köszönhetően a nemi szervek jobban reagálnak a külső ingerekre.
2 006
0

Jól jöhetne Önnek

Beolvasás ...