Szexuális fóbiák

A pókoktól, a magasságtól, a szűk helyektől, a sebességtől vagy az állatoktól való félelem - ezek nagyon ismerős és gyakori fóbiák a világban. Kevesebb szó esik azonban a szexszel kapcsolatos fóbiákról, az úgynevezett szexuális fóbiákról, amelyek jelentősen zavarják a normális működést, és a szexuális életet. Lehet ez egy csók, egy érintés, vagy akár egy csábító pillantás is, amely szexuális fóbiából eredő pánikrohamot válthat ki.

A szexfóbiában szenvedők számára a szex, valamint a nemi szervek megérintése undorral jár.
A fóbiák mindegyike különböző tünetekkel járhat, a leggyakoribbak az izzadás, a szapora szívverés, a félelemérzet, a szorongás vagy a szapora légzés.

Erotofóbia

Az erotofóbia egy általános kifejezés, amely a konkrét aggodalmak széles körét foglalja magában. Általánosságban minden olyan fóbia ide tartozik, amely a nemi hovatartozással kapcsolatos. Ez tehát egyfajta szexuális fóbia, amely a nemi élettől való félelemből ered.

Erotofília

Ez az erotofóbia pontos ellentéte. Az erotofilok azok, akik nagyon pozitívan viszonyulnak a szexualitáshoz, lazák, előítéletektől mentesek, és a legkielégítőbb és legváltozatosabb szexuális életet élik. Az erotofíliát és az erotofóbiát a szexológiai vizsgálatokban az egyének szexualitásának leírására használják. Két kategóriát alkotnak, amelyek egy vonalat alkotnak, és mindketten a két ellentétes végén állnak.

Parthenofóbia

Ez a fóbia a szüzektől és a fiatal lányoktól való rettegést jelenti. Ha az ilyen típusú fóbiában szenvedő személy tudja, hogy bármilyen szűz közelében van, pánikrohamot kaphat, igyekszik elkerülni az ilyen találkozásokat, és ezért gyakran magányosan él.

Gymnofóbia

A gymnofóbia a meztelen testektől való félelem. Az ilyen típusú fóbiában szenvedők nagyon félnek attól, hogy meztelenül látják őket, vagy akár attól is, hogy valakit meztelenül látnak. Ugyanakkor azonban felismerik, hogy ez a fajta fóbia maximálisan irracionális, mégis félnek a meztelenségtől. A szakértők egyetértenek abban, hogy az ember egyfajta ideális alakhoz hasonlítja magát, amelyet leggyakrabban a média ábrázol.

Tokofóbia

Tokofóbiával olyan nőknél találkozunk, akik a természetes szüléstől, az azzal járó fájdalomtól remegnek, vagy magától a terhességtől is. Az ebben a fóbiában szenvedő nők minden szex után aggódnak az esetleges terhesség miatt, rémálmaik vannak, koncentrációs nehézségekkel küzdenek, sőt egyes esetekben pszichoszomatikus problémák is jelentkeznek.

Oneirogmofóbia

Ahogy a nőknek félelmeik vannak a szüléstől, a férfiaknak is vannak fóbiáik, például az önkéntelen ejakulációtól, az úgynevezett nedves álmoktól. Ennek a fóbiának a tünete, hogy a benne szenvedők nem mernek aludni sem. 

Ha úgy érzi, hogy nem szenved ilyen szexuális fóbiákban, akkor szerencsés ember. De ha még mindig kétségei vannak, ne várjon sokáig azzal, hogy pszichológushoz forduljon. Pont a pszichológus tud legjobb tanácsot adni, amely részben vagy teljesen megszabadíthatja önt a szexuális fóbiától és annak tüneteitől.
Szerző
Áron
2020.05.25.
Nincs hozzászólás. Szóljon hozzá Ön elsőként!

További blog

Mi az a...
2022.09.20.
És Önt mi izgatja fel? A szexuális alapfogalmak kislexikona
Manapság, a sokszínűség korában egyre több mindent tudunk meg magunkról - és egymásról is. Ahogy fokozatosan lejjebb ásunk az önismeretünkben, úgy fedezhetünk fel érdekesebbnél érdekesebb dolgokat a preferenciáinkban és a személyiségünkben is. Tudta például, hogy még a hetero- és a homoszexualitás között is van átmenet - ami nem (csak) a biszexualitás? Na és a sapioszexuális jelentését ismeri? Jöjjön velünk, és fedezze fel mélyebben a szexualitás izgalmas világát! Alább tisztázzuk a téma legizgalmasabb fogalmait, és jelentésüket.
852
0
Jobb szex
2023.01.30.
Érzelmek viharában: a békülő szex előnyei és hátrányai
Utálva imádjuk, mégis a legtöbbünknek volt már része benne - mi az? A legtöbben úgy vélik, semmi jó sincs abban, ha összevesznek partnerükkel. Mások azonban már csak azért is provokálnak, mert vonzza őket az indulatokat levezető, békülős szex lehetősége… Akik szeretik, azok többnyire azt imádják benne, hogy amikor a vita nemhogy csitulna, de egyre hevesebbé válik kedvesükkel, egy gyors összebújás az indulatok tökéletes levezetésére szolgálhat. Akik óva intenek tőle, azok úgy látják: ez csak a problémák tologatása, a konfliktus megoldásának elodázása.
394
0

Jól jöhetne Önnek

Beolvasás ...