Vaginizmus - mik az okai és kezelése?

A vaginizmus inkább pszichológiai probléma, kevésbé nőgyógyászati. A szexuális együttlét során a hüvely körüli izmok öntudatlan és akaratlan összehúzódása történik. Ha vaginizmusban szenved, a legfontosabb, hogy felismerje, hogy ez nem az Ön hibája, és semmi oka sincs szégyenkezni. Ez egy olyan probléma, amelyet kezelni is lehet. A legfontosabb dolog az, hogy ismerje a testét.
Vaginizmus
Ez a rendellenesség nem befolyásolja a szexuális izgalmat, így még ha a nő érez is izgalmat, a hüvelybe való behatolás vagy fájdalmas, vagy teljesen lehetetlen. Ennek az állapotnak lehet szerves vagy nem szerves oka.

A vaginizmus típusai

Szerves okok esetén fertőzések, veleszületett hibák, ciszták, hegesedés és hasonlók lehetnek. Nem szervi ok esetén a bűnös a psziché. Ez lehet neveltetés, erős vallási meggyőződés vagy egy rossz és fájdalmas szexuális élmény eredménye.

A vaginizmus tünetei

A vaginizmus egyes formáiban - generalizált vaginizmus - nem lehet tampont behelyezni, még a higiénia is nehézkes, és még nőgyógyászati vizsgálaton sem lehet részt venni, ami a megelőzés szempontjából nagyon veszélyes.

A vaginizmusban szenvedő nők számára a szexuális együttlét vagy teljesen lehetetlen, vagy ha mégis lehetséges, égő és vágó érzést éreznek közben. Az ilyen közösülés során a hüvely falán kisebb sérülések is előfordulnak. Ez egy ördögi kör, mert minden egyes kísérlet és az azt követő kudarc csak elmélyíti a fájdalomtól való félelmet. Ezért egy nőnek nem szabad arra hagyatkoznia, hogy a probléma magától elmúlik. Ezzel a problémával a partner is szenved, és partneri problémák jöhetnek. Az érzelmi problémák biztosan nem segítenek egy olyan nőnek, akinek problémái vannak a szexualitással. Szükség van szakmai segítségre.

Nyitottság

Először is, látogasson el egy nőgyógyászhoz, és nyíltan beszéljen vele a problémájáról. A nőgyógyász először kizárja a betegségeket, a baktériumok jelenlétét, vagy más szerves okokat. A kezelés ezután pszichológiai vagy pszichiátriai vizsgálaton alapul (sok esetben pszichózis lehet a vaginizmus oka), valamint utókezeléseken. A kezelés terápiás ülések kombinációjából áll, és nőgyógyász felügyelete mellett történik. Az egyik kezelési módszer a fokozatos hüvelytágítás maszturbációval, amikor a nő fokozatosan próbál ujjakat vagy más eszközöket bevezetni a hüvelybe, ideális esetben minél kisebb és vékonyabb eszközöket. Vannak mini vibrátorok és dildók is a piacon, amelyek nagyszerűek a vaginizmusban szenvedő nők számára.

A szexuális egészséghez, lépésről lépésre

A legmegfelelőbb eszköz a hüvelytágító. Az ideális megoldás a különböző méretű tágítókészlet, amelyben a nő először a legvékonyabbat használja, majd fokozatosan próbálja ki a vastagabbakat.
A helyi érzéstelenítés, amely során tárgyakat helyeznek a hüvelybe, szintén javulást hoz. A nő tudatában van annak, hogy ez lehetséges és fájdalommentes. Ennek a technikának enyhítenie kell a szexszel kapcsolatos elfojtott félelmet.

Az egyik gyakran alkalmazott technika a testmozgás. A jóga, a pilates, de a kegel-gyakorlatok révén is megtanulja a nő tudatosan irányítani a hüvely izmait. 
Szerző
Barbora F.
2022.04.22.
Nincs hozzászólás. Szóljon hozzá Ön elsőként!

További blog

Jól jöhetne Önnek

Beolvasás ...
A weboldalon sütiket használunk annak érdekében, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek a vásárlása során.