Vaginizmus - mik az okai és kezelése?

A vaginizmus inkább pszichológiai probléma és csak kisebb részben nőgyógyászati. A szexuális együttlét során a hüvely körüli izmok öntudatlan és akaratlan összehúzódása történik. Ha vaginizmusban szenved a legfontosabb, hogy felismerje, hogy ez nem az Ön hibája és semmi oka sincs szégyenkezni miatta. Ez egy olyan probléma, amelyet kezelni is lehet. A legfontosabb dolog az, hogy ismerje a testét.
Vaginizmus
Ez a rendellenesség nem befolyásolja a szexuális izgalmat - azonban, még ha a nő érez is némi izgatottságot, a hüvelybe való behatolás vagy fájdalmas, vagy teljesen lehetetlen. Ennek az állapotnak lehet szervi vagy mentális oka is.

A vaginizmus típusai

A szervi okok fertőzések, veleszületett hibák, ciszták, hegesedés és hasonlók lehetnek. Nem szervi ok esetén viszont a “bűnös” a psziché. Ez lehet a neveltetés, az erős vallási meggyőződés vagy egy rossz és fájdalmas szexuális élmény eredménye.

A vaginizmus tünetei

A vaginizmus egyes formáiban - például a generalizált vaginizmus - nem lehet tampont behelyezni, valamint a higiénia is nehézkes. További probléma, hogy nőgyógyászati vizsgálaton sem lehet könnyedén részt venni, ami a megelőzés szempontjából nagyon veszélyes.

A vaginizmusban szenvedő nők számára a szexuális együttlét vagy teljesen lehetetlen vagy ha mégis lehetséges, akkor égő és vágó érzést éreznek közben. Az ilyen közösülés során a hüvely falán kisebb sérülések is előfordulnak. Ez egy ördögi kör, mert minden egyes kísérlet és az azt követő kudarc csak elmélyíti a fájdalomtól való félelmet. Ezért egy nőnek nem szabad arra hagyatkoznia, hogy a probléma magától elmúlik. Ettől a  gondtól a partner is szenved  ami párkapcsolati problémákat okozhat. Az érzelmi viharok pedig biztosan nem segítenek egy olyan nőnek, akinek problémái vannak a szexualitással. Szükség van szakmai segítségre is.

Nyitottság

Először is, látogasson el egy nőgyógyászhoz és nyíltan beszéljen vele a problémájáról. A nőgyógyász először kizárja a betegségeket, a baktériumok jelenlétét vagy más szerves okokat. A kezelés ezután pszichológiai vagy pszichiátriai vizsgálaton alapul (sok esetben pszichés oka lehet a vaginizmusnak) valamint utókezeléseken. A kezelés terápiás beszélgetések kombinációjából áll és nőgyógyász felügyelete mellett történik. Az egyik kezelési módszer a fokozatos hüvelytágítás maszturbációval: ekkor a nő fokozatosan próbál ujjakat vagy más eszközöket bevezetni a hüvelybe, ezek ideális esetben minél kisebbek és vékonyabbak. Vannak mini vibrátorok és dildók is a piacon, amelyek nagyszerűek a vaginizmusban szenvedő nők számára.

A szexuális egészséghez, lépésről lépésre

A legmegfelelőbb eszköz a hüvelytágító. Az ideális megoldás a különböző méretű tágítókészlet, amelyben a nő először a legvékonyabbat használja, majd fokozatosan próbálja ki a vastagabbakat.
A helyi érzéstelenítés, amely során tárgyakat helyeznek a hüvelybe, szintén javulást hoz. Mindeközben a nő tudatában van annak, hogy a javulás lehetséges és fájdalommentes. Ennek a technikának enyhítenie kell a szexszel kapcsolatos elfojtott félelmet.

A másik gyakran alkalmazott technika a testmozgás. A jóga, a pilates, de a kegel-gyakorlatok révén is megtanulja a nő tudatosan irányítani a hüvely izmait.
Szerző
Barbora F.
2022.04.22.
Nincs hozzászólás. Szóljon hozzá Ön elsőként!

További blog

Jobb szex
2020.04.14.
Ismeri a szextamponokat?
Ismeri ezt a nagyszerű újdonságot, ami a menstruációs szextamponok formájában jelent meg? Sok nő még mindig megtagadja a szexet a menstruáció alatt, mert ez továbbra is tabunak tűnik a számukra. Érdekes, hogy éppen a menstruáció időszakában nagyobb a nők szexuális étvágya, a magasabb hormonszint miatt, és ez erősen arra csábítja őket, hogy minőségi közösülésben legyen részük. Az összes higiéniai intézkedés betartása esetén a menstruáció alatt sem kell félni a szextől.
2 141
0
Érdekességek és újdonságok
2022.11.16.
Szőrtelenítési kisokos: melyik módszert válasszam?
Hónalj, lábak, bikinivonal - sajnos a legtöbben nem rendelkezünk szőke szőrszálakkal, így muszáj időről időre eltüntetnünk őket a kérdéses helyekre. Ez azonban - a szőrtelenítési módszertől függően - gyakran fájdalommal jár, főleg az intim területeken. Cikkünkben összegyűjtöttük, az egyes szőrtelenítési módszereknek mik az előnyei és a hátrányai, illetve, hogy milyen módszerekkel csökkenthetjük az általuk okozott kellemetlenségeket!
600
0

Jól jöhetne Önnek

Beolvasás ...