Az óvszer eredete

Ma már az óvszert a szexuális élet normális részének tekintjük. Ez a legolcsóbb és leggyakrabban használt mechanikus védelem, nagy hatékonysággal ( ha helyesen használják). Csökkenti (egyes esetekben teljesen kiküszöböli) a nemi betegségek, például a kankó, a HIV, az AIDS és sok más betegség átvitelének kockázatát. Az óvszer azonban, ahogyan mi ismerjük, hosszú utat tett meg a feltalálása óta. 
Mi áll az óvszer története mögött?
Az óvszert, a köznyelvben „koton” vagy „gumi”, valószínűleg már az Egyiptomiak is ismerték Kr. e. Ezt műtárgyak és falfestmények egyaránt bizonyítják. A Rómaiak olyan óvszert használtak, amelyet szövetből (finom vászonból) készítettek. Kétféle óvszert használtak - a klasszikus, teljes péniszre való óvszert és a rövid, csak a makkra való óvszert. Ázsiában a 15. században olajozott papírt használtak, később áttértek a háziasított állatok beleire. Egy ideig még állati szarvakat is használtak, ami bizonyára nem volt teljesen kényelmes.

A 18. században a világ ismét visszatért a szövetből készült óvszerhez. Gyakorlatilag mindenhol lehetett kapni, a kocsmában vagy a piacon. Ez azonban nem volt olcsó mulatság, ezért a használt és mosott óvszereket is kedvezményes áron árulták.

Durex Classic 12 db

Ára: 3590 FT-tól
1844-ben gyártották és szabadalmaztatták a gumi óvszert. A 19. század közepének első gumi óvszerei azonban nagyon vastagak voltak, és teljesen megakadályozták a szexuális együttlét élvezetét. 
Az amerikaiak az 1880-as években találták ki az óvszer latex formáját. Az óvszer az első világháborút követő katonai akciók során a katonák felszerelésének része volt. Az amerikai katonák az első világháborúból a lelkükön lévő sebek mellett gyakran nemi betegségeket is hazahoztak, amelyek aztán Amerikában burjánzóan terjedtek. 
Az 1985-ös év fordulópontot jelentett az óvszerhasználatban. Ez volt az az év, amikor bebizonyosodott, hogy a HIV és az AIDS szexuális érintkezés útján terjed. Az orvosi kutatások szerint az óvszer használata 80-95%-kal csökkentheti a fertőzés kockázatát.

2010-ben XVI. Benedek pápa elismerte, hogy az óvszerhasználat akkor indokolt, ha ezzel megelőzhető a HIV-fertőzés. Általánosságban azonban az egyház nem támogatja az óvszerhasználatot (az egyértelmű orvosi tanács ellenére). A fő ok az, hogy az egyház szerint az óvszer használata a nemi közösülés során megtagadja a szex fő szerepét, a nemzést.

Fontos azonban nem elfelejteni, hogy nem a középkorban élünk, és ma már kevesen élnek szexuális életet kizárólag a nemzés céljából. Gondolnunk kell arra, hogy megvédjük magunkat a szifilisz, a kankó és más nemi betegségek ellen. Ezért védjék magukat!

Sokféle óvszer van a piacon (extra vékony, extra biztonságos, latexmentes a latexre allergiásoknak, sőt XXL), így biztosan mindenki számára van valami. Meg kell jegyezni, hogy az ultravékony óvszerek ugyanolyan megbízhatóak, mint a hagyományosak, és ugyanolyan stresszteszteken mennek át. Az ínyencek számára ízesített vagy melegítő óvszerek is léteznek.
Szerző
Barbora F.
2022.03.02.
Nincs hozzászólás. Szóljon hozzá Ön elsőként!

További blog

Hogyan válasszunk
2019.12.10.
Karácsonyi ajándék nőknek - Mit vegyen a szerelmének karácsonyra?
A karácsonyfa alatt a nő nem (csak) konyhai segédeszközöket, törülközőt vagy egy aszexuális flanel pizsamát szeretne találni. Mi lenne, ha egy kicsi és észrevétlen ajándékkal bizonyítaná neki, hogy törődik vele, és még a többéves kapcsolatban is vonzó nőnek tekinti őt, aki megérdemli, hogy szexi legyen? Vonja be a fantáziáját, és adjon neki egy olyan erotikus ajándékot, amivel egész évben bármikor karácsonya lesz!
1 116
0
Érdekességek és újdonságok
2022.11.16.
Szőrtelenítési kisokos: melyik módszert válasszam?
Hónalj, lábak, bikinivonal - sajnos a legtöbben nem rendelkezünk szőke szőrszálakkal, így muszáj időről időre eltüntetnünk őket a kérdéses helyekre. Ez azonban - a szőrtelenítési módszertől függően - gyakran fájdalommal jár, főleg az intim területeken. Cikkünkben összegyűjtöttük, az egyes szőrtelenítési módszereknek mik az előnyei és a hátrányai, illetve, hogy milyen módszerekkel csökkenthetjük az általuk okozott kellemetlenségeket!
374
0
Szexuális egészség
2019.09.27.
Csökkenő szexuális étvágy - mi lehet az oka?
A jelen kor, amelyet a felgyorsult életmód, a sok stressz és a fiatalkorban jelentkező betegségek számának növekedése jellemez, jelentős hatással van a szexuális élet minőségére is. Régebben a csökkenő szexuális étvágy csak a változókor során bekövetkezett hormonális változásoknak volt betudható, de manapság a fiatalokat is érinti, nemtől függetlenül. Pontosan mi rejlik emögött az elnyomott szexuális vágy mögött, és hogyan lehet ezt orvosolni?
2 402
0

Jól jöhetne Önnek

Beolvasás ...