Az óvszer eredete

Ma már az óvszert a szexuális élet normális részének tekintjük. Ez a legolcsóbb és leggyakrabban használt mechanikus védelem, nagy hatékonysággal ( ha helyesen használják). Csökkenti (egyes esetekben teljesen kiküszöböli) a nemi betegségek, például a kankó, a HIV, az AIDS és sok más betegség átvitelének kockázatát. Az óvszer azonban, ahogyan mi ismerjük, hosszú utat tett meg a feltalálása óta. 
Mi áll az óvszer története mögött?
Az óvszert, a köznyelvben „koton” vagy „gumi”, valószínűleg már az Egyiptomiak is ismerték Kr. e. Ezt műtárgyak és falfestmények egyaránt bizonyítják. A Rómaiak olyan óvszert használtak, amelyet szövetből (finom vászonból) készítettek. Kétféle óvszert használtak - a klasszikus, teljes péniszre való óvszert és a rövid, csak a makkra való óvszert. Ázsiában a 15. században olajozott papírt használtak, később áttértek a háziasított állatok beleire. Egy ideig még állati szarvakat is használtak, ami bizonyára nem volt teljesen kényelmes.

A 18. században a világ ismét visszatért a szövetből készült óvszerhez. Gyakorlatilag mindenhol lehetett kapni, a kocsmában vagy a piacon. Ez azonban nem volt olcsó mulatság, ezért a használt és mosott óvszereket is kedvezményes áron árulták.

Durex Classic 12 db

Ára: 3590 FT-tól
1844-ben gyártották és szabadalmaztatták a gumi óvszert. A 19. század közepének első gumi óvszerei azonban nagyon vastagak voltak, és teljesen megakadályozták a szexuális együttlét élvezetét. 
Az amerikaiak az 1880-as években találták ki az óvszer latex formáját. Az óvszer az első világháborút követő katonai akciók során a katonák felszerelésének része volt. Az amerikai katonák az első világháborúból a lelkükön lévő sebek mellett gyakran nemi betegségeket is hazahoztak, amelyek aztán Amerikában burjánzóan terjedtek. 
Az 1985-ös év fordulópontot jelentett az óvszerhasználatban. Ez volt az az év, amikor bebizonyosodott, hogy a HIV és az AIDS szexuális érintkezés útján terjed. Az orvosi kutatások szerint az óvszer használata 80-95%-kal csökkentheti a fertőzés kockázatát.

2010-ben XVI. Benedek pápa elismerte, hogy az óvszerhasználat akkor indokolt, ha ezzel megelőzhető a HIV-fertőzés. Általánosságban azonban az egyház nem támogatja az óvszerhasználatot (az egyértelmű orvosi tanács ellenére). A fő ok az, hogy az egyház szerint az óvszer használata a nemi közösülés során megtagadja a szex fő szerepét, a nemzést.

Fontos azonban nem elfelejteni, hogy nem a középkorban élünk, és ma már kevesen élnek szexuális életet kizárólag a nemzés céljából. Gondolnunk kell arra, hogy megvédjük magunkat a szifilisz, a kankó és más nemi betegségek ellen. Ezért védjék magukat!

Sokféle óvszer van a piacon (extra vékony, extra biztonságos, latexmentes a latexre allergiásoknak, sőt XXL), így biztosan mindenki számára van valami. Meg kell jegyezni, hogy az ultravékony óvszerek ugyanolyan megbízhatóak, mint a hagyományosak, és ugyanolyan stresszteszteken mennek át. Az ínyencek számára ízesített vagy melegítő óvszerek is léteznek.
Szerző
Barbora F.
2022.03.02.
Nincs hozzászólás. Szóljon hozzá Ön elsőként!

További blog

Jól jöhetne Önnek

Beolvasás ...