Extrém örömök: ezért érdekli annyira a BDSM

Plüssbilincsek, kötözés és korbács… Az ön fantáziáját is felcsigázza valamelyik? Netán egy egészen más, nem szokványos szexuális tevékenység? Ha igen, akkor bizonyára már elgondolkodott rajta, vajon miért is van ez. Talán még azt is megkérdőjelezte, normális dolog-e ez egyáltalán. Hiszen hogyan élvezheti valaki bármilyen helyzetben az egyenlőtlen felállást: azt, ha leuralják, vagy azt, ha uralkodhat? Egyáltalán, miért érdekelnek a fétisek, a szado-mazochizmus vagy a dominancia és a szubmisszivitás ennyi embert? Cikkünkben ennek jártunk utána!
Félelem vagy kísérletezés?

Azt már most fontos leszögeznünk: ahány ember és párkapcsolat, annyiféle szexuális fantázia létezik. És ezek között még a szokatlanok sem ritkák - csak egy hagyományos partnerkapcsolatban talán ritkábban esik szó róluk. Egy elterjedt nézet ugyanis, hogy ilyen elképzelései csak az “elmebetegeknek” lehetnek a szexről; ennél azonban kevés dolog állhatna távolabb a valóságtól.

Az igazság az, hogy a BDSM-et gyakorlók általában teljesen kiegyensúlyozott, normális emberek a hétköznapokban, és mélyebben is kötődnek párjukhoz a kutatások szerint. Ez is egy közös érdeklődés, melynek a gyakorlása hatalmas bizalmat igényel, mindkét fél részéről - így az intimitás is mélyülhet.

A pszichológia szerint három alapesete van annak, ahogy és amikor valaki rájön, őt érdekli a BDSM:
  1. Gyerekkori tapasztalatok, érdeklődések (pl. kötözésben való részvétel)
  2. Pubertárskori vágyképek (pl. pornónézés közben rájön, őt a keményebb videók hozzák lázba)
  3. Későbbi életszakaszban a partner vezeti be az illetőt a BDSM világába, aki még egy szakítás után is a közösség tagja marad

Ahogy láthatjuk is, a traumatizáltság nincs a felsorolásban. Ez nem véletlen: a legtöbbször ugyanis nincs kimutatható, konkrét előzménye annak, hogy valaki emiatt válna szadistává vagy mazochistává. A legtöbbször tehát már régebb óta meglévő, szép lassan felszínre kerülő vágyakból bontakozik ki a késztetés BDSM gyakorlására.

De mégis miért?

Hogy miért vonz valakit egyértelműen a szubmisszivitás vagy éppen a dominancia, arra többféle válasz is adható. Van, aki a mindennapi életében vezető típusú személyiség, ezért legalább a szexualitásában szeretné egy kicsit kiadni a kezéből a kontrollt. Van, akinek éppen ellenkezőleg, az a komfortos, ha mindent és mindenkit az irányítása alatt tarthat - így hosszabb-rövidebb időre a partnerét is.

Megint mások kísérleteznek: bizonyos anyagok, szituációk vagy hangulatok hozzák őket lázba, kíváncsiak a saját vagy partnerük határaikra, vagy épp a kapcsolatukat szeretnék mélyíteni kedvesükkel. De igen: természetesen olyanok is akadnak közöttük, akik így próbálnak meg feldolgozni egy számukra nehéz, megterhelő eseményt - ami a legtöbbször azonban nem egy múltbéli nemi erőszak, a közhiedelemmel ellentétben. 

A fájdalom fogadására vagy okozására való vágy tehát egy igen összetett dolog. Nem jelenthető tehát egyértelműen ki, hogy kit és miért vonzhat a BDSM - de az biztos, hogy akik hódolnak egy extrém élvezetnek partnerükkel, azok sosem felejtik azt el, és nagyobb párkapcsolati elégedettségről, nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb mindennapokról számolnak be.

Érdekli ez a világ, de még csak most kóstolna bele? A partnerével való beszélgetés után próbáljanak ki egy szemmaszkot, egy enyhébb kötözést vagy egy távirányítós vibrátort! Meg fognak lepődni, milyen új, eddig ismeretlen élvezetekhez juthatnak általuk. :) 
Szerző
Tünde
2023.01.23.
Vallom, hogy írni és élni csak szenvedéllyel lehet. Ezt a szemléletet próbálom átadni a cikkeimben is.
Nincs hozzászólás. Szóljon hozzá Ön elsőként!

További blog

Jól jöhetne Önnek

Beolvasás ...