Érzelmek viharában: a békülő szex előnyei és hátrányai

Utálva imádjuk, mégis a legtöbbünknek volt már része benne - mi az? A legtöbben úgy vélik, semmi jó sincs abban, ha összevesznek partnerükkel. Mások azonban már csak azért is provokálnak, mert vonzza őket az indulatokat levezető, békülős szex lehetősége… Akik szeretik, azok többnyire azt imádják benne, hogy amikor a vita nemhogy csitulna, de egyre hevesebbé válik kedvesükkel, egy gyors összebújás az indulatok tökéletes levezetésére szolgálhat. Akik óva intenek tőle, azok úgy látják: ez csak a problémák tologatása, a konfliktus megoldásának elodázása.

Vajon mi az igazság a békülős szexről, és miért szeretik annyian? Cikkünkben ennek jártunk utána!


Robban a hormonbomba: ezért izgul fel vita közben

Ha röviden akarnánk megfogalmazni: mert ugyanazok a hormonok szabadulnak fel egy vita, mint a szex során. Az adrenalin, a kortizol és a tesztoszteron felszabadulása vita közben fokozza a libidónkat, míg az orgazmus szintén az adrenalint, de a dopamint, az oxitocint (örömhormon) és a szerotonint is aktiválja bennünk. Így az agyunk által “harc”-nak érzékelt helyzet után szervezetünk megkönnyebbül, és megjutalmaz minket: “ügyes vagy, ezt is túlélted!”. Ezek után talán már Önnek sem lesz meglepő, miért is  elégíti ki annyira egy dühös, harcias menet. Ám ez még mindig nem minden.

Ugyanis még legalább három ok létezik a tudomány szerint, amiért élvezetes lehet a békülős szex:

  1. A már fentebb kifejtett hormonlöket.
  2. Traumaválasz - bizonyos régmúltbeli sérelmek, traumák is előjöhetnek a veszekedés során. A gyermek- vagy fiatalkori, negatív események kapcsolódó szexualitás ilyenkor felbukkanhat, és az egyén úgy érezheti, csak szexszel, az intimitás növelésével állhat helyre a biztonságérzete.
  3. A szakítástól való félelem - ha egy ideje már tart attól, hogy párja elhagyja - esetleg éppen ebből adódott a veszekedésük is -, a vita utáni szex időtartamára enyhülhet az elhagyástól és az alkalmatlanságtól való félelme.
  4. Szado-mazo fantáziák - szenvedély és szenvedés - e két fogalom nem is áll egymástól olyan távol, mint gondolnánk. Ugyanis mindkettő a latin “patior” (=szenvedés) szóból ered. Mivel a veszekedés is alapvetően egy hatalmi játszma, ami a fájdalomokozásra és annak fogadására épít, így talán már nem is olyan meglepő, ha stimulálja a mélyen megbúvó szadista, vagy épp mazochista vénánkat.


A békülős szex előnyei

A hormonok és érzelmek kavalkádjában gyorsan felkorbácsolódhat a talán már kihunyófélben lévő szenvedély. Azt érezhetjük, az addig kissé nemtörődöm kedvesünk újra kinyílik nekünk. Átjár minket ismét az a tűz, majd az a kellemes biztonságérzet, ami a kapcsolatunk első hónapjaiban annyira jellemző volt a párosunkra. Sőt, ha elég ügyesek vagyunk, ilyenkor sikerülhet rávennünk szerelmünket arra, amit igazán szeretnénk. Több orális szex? Hosszabb előjáték, esetleg egy új játékszer közös kipróbálása? Most bármi a miénk lehet - szerelmünk mindent meg fog tenni azért, hogy kiengeszteljen bennünket!

Egy apró kis összezörrenést tehát könnyedén orvosolhatunk egy kis összebújással - ám egy nagyobb probléma esetében már némileg árnyaltabb a helyzet.

Miért lehet mégis káros?

Bárhogy is nézzük, nem tagadhatjuk: a békülős szex alapvetően egy elkerülő stratégia. Vannak, akik csak így képesek komolyabb témákról beszélni, mások ezzel szeretnék elkerülni a problémákkal való szembenézést. Az azonban sajnos tény, hogy ez a típusú "konfliktuskezelés" függőséget is okozhat - és hamar találhatjuk magunkat egy olyan helyzetben, amikor már egyáltalán nem is tudunk máshogy kommunikálni a problémáinkról, csak így. Az érzelmi hullámvasút egy ideig izgalmas lehet, azonban, mint sok minden másba, ebbe is bele lehet fáradni. Így, ha szeretnénk tenni a kapcsolatunkért és azért, hogy sokáig fennmaradjon, keressünk asszertívebb megoldási módokat a nézeteltéréseinkre! 

Ha pedig mégis szeretnénk felszítani a szenvedélyt, azt megtehetjük sokkal békésebb, de legalább olyan élvezetes módokon is. Mit szólna egy különleges, forgó párvibrátorhoz vagy egy távirányítós játékhoz, amit kedvére használhatnak partnerével - akár egy utcai séta közben is?

Ugye, hogy már nincs is kedve veszekedni? ;)
Szerző
Tünde
2023.01.30.
Vallom, hogy írni és élni csak szenvedéllyel lehet. Ezt a szemléletet próbálom átadni a cikkeimben is.
Nincs hozzászólás. Szóljon hozzá Ön elsőként!

További blog

Jól jöhetne Önnek

Beolvasás ...