Együtt a mellrák ellen: 5 tipp mellei egészségéért

Az egész világon évente egy hónap, az október a mellrák elleni küzdelemé. A megelőzésé és mindazoké, akik már megszenvedték. Magyarországon évente több ezer nőt és kb. 200 férfit is regisztrálnak e pusztító kórral - amely azonban könnyedén megelőzhető lenne, ha időben felismernénk a jeleit, tudnánk a rizikófaktorait. Kíváncsi, hogyan védheti meg magát a betegségtől? Az alább összegyűjtöttük a legfontosabb tippeket!

1. Legyünk tisztában a kockázati tényezőkkel!

A leggyakoribb hajlamosító faktorok az alábbiak:

  • ha már volt emlőrák a családban
  • ha korán (12 éves korunk előtt) menstruáltunk
  • ha egészségtelenül élünk (elhízás, dohányzás, rendszeres alkohol-/drogfogyasztás)
  • ha védekezésnek hormonális fogamzásgátlással élünk
  • ha a menopauza későn állt be (55 éves korunk után)
  • ha sosem szültünk, vagy csak 30 éves korunk után
  • ha mészlerakódások vannak az emlőinkben (mammográfiai vizsgálattal kimutathatóak)

2. Ismerje fel, ha baj van!

Ha úgy látjuk, nincs/minimális a rizikófaktor az életünkben, attól még fontos az odafigyelés. Ha az alábbi tünetek bármelyikét észleljük, forduljunk a lehető leghamarabb orvoshoz:

Rendellenes emlők
Megváltozott mellünk alakja, tapintása (keményebb, duzzadtabb) az utóbbi időben, és nem a menstruáció előtt/miatt? Ez aggodalomra adhat okot.

Váladékozó bimbók
Nem szoptatunk, mégis azt vesszük észre, hogy valami szivárog a mellbimbó(i)nkból? Esetleg kipirosodik és viszket?

Csomók
Rendszeres önvizsgálat esetén tudjuk, milyen a tapintása mellünknek. Ha észlelhetően csomót tapintunk ki a hónaljban vagy rajtuk, az mindenképp szokatlan.

3. Tartson havonta önvizsgálatot!

Melleink rendszeres átvizsgálása szó szerint életet menthet. Az azonban fontos, hogy erre ne csak kétévente, a mammográfiai vizsgálaton kerüljön sor: baj ugyanis már korábban is lehet. Azonban havonta öt perc már elég lehet arra, hogy megelőzzük a bajt - ráadásul maga a vizsgálat is pofonegyszerű! Erről bővebben következő cikkünkben olvashat.


4. Járjon rendszeres szűrővizsgálatokra!

Bár átlagosan 100 nőből több, mint 90-nek negatív szokott lenni a szűrési eredménye, erre különösen oda kell figyelnünk. A korai stádumban történő észrevétel a mellrák gyógyíthatóságát nagyban növeli. A saját ismereteinket, tudatosságunkat pedig az interneten is elérhető, online kitölthető “mellráktotókkal” is mélyíthetjük.

Probléma esetén, ha még időben észreveszik a daganatot, elég lehet, ha csak a tumor kerül eltávolításra - de több esetben a daganat körüli nyirokcsomók és a mell is. Emellett kemoterápiára és sugárterápiára is szükség lehet.


5. Törekedjen az egészséges életmódra!

Korunk népbetegsége, a stressz radikálisabban hat egészségünkre, mint hinnénk: a legtöbb belső szervünket károsíthatja. Igyekezzünk eleget mozogni még akkor is, ha ülőmunkát végzünk; ha másért nem, hát a stresszkezelésért. Emelett az alkoholt, a cigarettát, a zsíros vagy épp feldolgozott, cukros ételeket kerüljük, amennyire tudjuk - utóbbiakat már csak azért is, mert az új kutatások szerint a cukor sajnos remek táptalaja az esetleges daganatoknak is. 


Ne feledjük: az időben észrevett mellrák 70%-ban gyógyítható! Emellett pedig arra is van lehetőségünk, hogy szórakoztatóbbá - és egyben emlékezetesebbé - tegyük a havi önvizsgálati alkalmakat. Ehhez elég lehet már az is, ha bevonjuk partnerünket, a kedvenc masszázsolajunkat, és…hagyjuk, hogy a fantáziánk magával ragadjon. :)

Szerző
Tünde
2022.10.11.
Vallom, hogy írni és élni csak szenvedéllyel lehet. Ezt a szemléletet próbálom átadni a cikkeimben is.
Nincs hozzászólás. Szóljon hozzá Ön elsőként!

További blog

Jobb szex
2019.08.28.
Vezeték nélküli vibrotojás - egy segédeszköz, amivel rengeteg szórakozásban és izgatásban lehet része!
Az izgatás, ami váratlanul jön... Rezgések, amelyeket nem ön, hanem a partnere irányít. A vezeték nélküli távirányítónak köszönhetően a legváratlanabb pillantokban is meglepheti önt az erőteljes lüktetésekkel, amikor a legkevésbé számít rá. Vagy sokkal inkább vonzza az orgazmus elérése egy romantikus vacsorán, amikor is a közelében lévő emberek közül senki sem tudja, hogy mire szolgál a távirányító a párja kezében?
1 662
0
Jobb szex
2022.10.19.
Szexi Halloween
Az utóbbi években még a mi szélességi körünkben is egyre inkább elterjedt a halloweeni partik divatja. Bár a magyar gyerekek még nem járnak jelmezben házról házra édességet kérve, a felnőttek körében azonban nagyon népszerűek a jelmezes bulik. A kalandvágyók számára lehetőség van arra, hogy szexi jelmezben vegyenek részt egy ilyen partin. Ha nem tartozik közéjük, de a merész jelmezek csábítanak, csináljon Halloween "bulit" kettesben, a párja értékelni fogja. Hiszen a szerepjáték az egyik legnépszerűbb szexuális gyakorlat.
152
0
Mi az a...
2023.01.02.
Hárman párban - vagy még többen: minden, amit tudni akart a poliamóriáról, de nem merte megkérdezni
Lehet egynél több embert igaz szerelemmel szeretni? Erről a kérdésről a vélemények erősen megoszlanak, mondván: a szerelem egy kétemberes dolog, és aki mást mond, az nem őszinte. Ám a poliamorok szerint ez nemhogy lehetséges, hanem egy tökéletesen működőképes dolog. Ők azok, akik több emberrel vannak kapcsolatban, de úgy, hogy mindenki tud a másikról - mégsincs köztük sosem vita. Hogy lehet ez? És egyáltalán: miben áll a poliamória, mint fogalom? Megkérdeztünk néhány érintettet, íme a válaszaik!
588
0

Jól jöhetne Önnek

Beolvasás ...