Együtt a mellrák ellen: 5 tipp mellei egészségéért

Az egész világon évente egy hónap, az október a mellrák elleni küzdelemé. A megelőzésé és mindazoké, akik már megszenvedték. Magyarországon évente több ezer nőt és kb. 200 férfit is regisztrálnak e pusztító kórral - amely azonban könnyedén megelőzhető lenne, ha időben felismernénk a jeleit, tudnánk a rizikófaktorait. Kíváncsi, hogyan védheti meg magát a betegségtől? Az alább összegyűjtöttük a legfontosabb tippeket!

1. Legyünk tisztában a kockázati tényezőkkel!

A leggyakoribb hajlamosító faktorok az alábbiak:

  • ha már volt emlőrák a családban
  • ha korán (12 éves korunk előtt) menstruáltunk
  • ha egészségtelenül élünk (elhízás, dohányzás, rendszeres alkohol-/drogfogyasztás)
  • ha védekezésnek hormonális fogamzásgátlással élünk
  • ha a menopauza későn állt be (55 éves korunk után)
  • ha sosem szültünk, vagy csak 30 éves korunk után
  • ha mészlerakódások vannak az emlőinkben (mammográfiai vizsgálattal kimutathatóak)

2. Ismerje fel, ha baj van!

Ha úgy látjuk, nincs/minimális a rizikófaktor az életünkben, attól még fontos az odafigyelés. Ha az alábbi tünetek bármelyikét észleljük, forduljunk a lehető leghamarabb orvoshoz:

Rendellenes emlők
Megváltozott mellünk alakja, tapintása (keményebb, duzzadtabb) az utóbbi időben, és nem a menstruáció előtt/miatt? Ez aggodalomra adhat okot.

Váladékozó bimbók
Nem szoptatunk, mégis azt vesszük észre, hogy valami szivárog a mellbimbó(i)nkból? Esetleg kipirosodik és viszket?

Csomók
Rendszeres önvizsgálat esetén tudjuk, milyen a tapintása mellünknek. Ha észlelhetően csomót tapintunk ki a hónaljban vagy rajtuk, az mindenképp szokatlan.

3. Tartson havonta önvizsgálatot!

Melleink rendszeres átvizsgálása szó szerint életet menthet. Az azonban fontos, hogy erre ne csak kétévente, a mammográfiai vizsgálaton kerüljön sor: baj ugyanis már korábban is lehet. Azonban havonta öt perc már elég lehet arra, hogy megelőzzük a bajt - ráadásul maga a vizsgálat is pofonegyszerű! Erről bővebben következő cikkünkben olvashat.


4. Járjon rendszeres szűrővizsgálatokra!

Bár átlagosan 100 nőből több, mint 90-nek negatív szokott lenni a szűrési eredménye, erre különösen oda kell figyelnünk. A korai stádumban történő észrevétel a mellrák gyógyíthatóságát nagyban növeli. A saját ismereteinket, tudatosságunkat pedig az interneten is elérhető, online kitölthető “mellráktotókkal” is mélyíthetjük.

Probléma esetén, ha még időben észreveszik a daganatot, elég lehet, ha csak a tumor kerül eltávolításra - de több esetben a daganat körüli nyirokcsomók és a mell is. Emellett kemoterápiára és sugárterápiára is szükség lehet.


5. Törekedjen az egészséges életmódra!

Korunk népbetegsége, a stressz radikálisabban hat egészségünkre, mint hinnénk: a legtöbb belső szervünket károsíthatja. Igyekezzünk eleget mozogni még akkor is, ha ülőmunkát végzünk; ha másért nem, hát a stresszkezelésért. Emelett az alkoholt, a cigarettát, a zsíros vagy épp feldolgozott, cukros ételeket kerüljük, amennyire tudjuk - utóbbiakat már csak azért is, mert az új kutatások szerint a cukor sajnos remek táptalaja az esetleges daganatoknak is. 


Ne feledjük: az időben észrevett mellrák 70%-ban gyógyítható! Emellett pedig arra is van lehetőségünk, hogy szórakoztatóbbá - és egyben emlékezetesebbé - tegyük a havi önvizsgálati alkalmakat. Ehhez elég lehet már az is, ha bevonjuk partnerünket, a kedvenc masszázsolajunkat, és…hagyjuk, hogy a fantáziánk magával ragadjon. :)

Szerző
Tünde
2022.10.11.
Vallom, hogy írni és élni csak szenvedéllyel lehet. Ezt a szemléletet próbálom átadni a cikkeimben is.
Nincs hozzászólás. Szóljon hozzá Ön elsőként!

További blog

Szexuális egészség
2022.06.02.
Miért van a férfiaknak részeg állapotban problémájuk az erekcióval?
Az alkohol jó szolga, de rossz úr a szexuális játékok esetében. Egyrészt az alkohol ellazíthat minket és megszabadíthat a gátlásoktól, amelyek megakadályoznák, hogy  egy igazán felszabadult élményben legyen részünk. Segíthet az ellenkező nemmel való kapcsolatfelvételben vagy az enyhe flörtölésben, illetve a nem szexszel végződő hancúrozásban is. De amikor magáról a szexről van szó, az alkohol hirtelen nem is olyan előnyös.
474
0
Szexpózok és praktikák
2023.09.25.
Dirty talk, avagy hogyan használjunk mocskos szavakat szex közben
Gondolkodott már azon, hogy a párok mit szeretnek abban, hogy mocskos dolgokat mondanak egymásnak az ágyban? Nem érti, hogy az ilyen dolgok hogyan tudnak felizgatni valakit? Azért lesz, mert még nem próbálta ki. Azt tanácsoljuk, hogy változtasson ezen. A piszkos/mocskos beszéd az ágyban függőséget okoz, mert ez többről szól, mint mocskos mondatokról. Próbálja ki útmutatónkkal, hogy elkerülje a leggyakoribb hibákat.
2 158
0

Jól jöhetne Önnek

Beolvasás ...