Mi történik a női testtel a menstruációs ciklus alatt?

A menstruációs ciklus alatt a női test folyamatosan alkalmazkodik a hormonális változásokhoz, amelyekkel szembe kell néznie a ciklus 28 napos időszaka során. Míg a legjelentősebb változások, mint pl. a hangulatingadozások és a fizikális tünetek már egy héttel a menstruáció előtt megjelennek, de a menstruáció első napjától kezdve nem kevés olyan dolog zajlik le a nő szervezetében, amelyek különös hatással vannak a pszichére és a fizikai jólétre.

A három hormon - az ösztrogén, a progeszteron és a tesztoszteron - felelős mindenért. Ezeknek a szintjük napról napra változik, amivel a női testnek folyamatosan meg kell birkóznia. Minden hónapban az érzelmek, a hangulat és a változások ugyanazon ördögi köre veszi kezdetét a testében.

A menstruáció kezdete (1. – 5. nap)

A menstruációs ciklust a menzes beállásának első napjától kezdjük el számolni. Ebben az időszakban az ösztrogénszint nagyon alacsony, ami fokozott fáradtságot eredményez. A nők általános jólétéhez nem járulnak hozzá a méhösszehúzódások sem, amelyek specifikus szúró fájdalmat okoznak a hát, a has vagy a comb területén. Ez alól a tompa fejfájás sem kivétel, amit szintén a csökkent ösztrogénszint okoz. Ezeket a tüneteket könnyed testmozgással és az izmok nyújtással lehet ellensúlyozni.

Körülbelül a menstruáció harmadik napján észrevehető változás következik be. A vérzés kevésbé intenzív, és az alhasi fájdalom is megszűnik. Fokozatosan emelkedik az ösztrogénszint és csökken a fáradtság érzete.

A menstruáció vége (6. – 9. nap)

A menstruáció megszűnésével növekszik az életerő is. Az ösztrogénszint napról napra emelkedik, hogy néhány nappal később elérje a lehető legmagasabb szintet. A tesztoszteron szintén emelkedik, ami rendkívüli mértékben növeli az energiát. Növekszik az élet iránti elkötelezettség és az új kihívásokkal szembeni vágy is, a hangulat stabil, nincs sírhatnékja és nem túl érzékeny.

Az arcvonások sokkal szimmetrikusabbnak hatnak, mint a menstruáció alatt, és a bőr szó szerint ragyog. A pattanások, a begyulladt helyek vagy a kitágult pórusok teljesen minimalizálódnak. Ugyanígy vannak ezzel a ráncok is - teltebbnek tűnnek, a bőr sokkal rugalmasabb.

Az ovuláció előtti időszak (10 – 13. nap)

A főszerepet ismét az ösztrogén veszi át. Ezekben a napokban az abszolút tetőfokán van, és a nő ennek köszönhetően rendkívül nőiesnek és szexinek érzi magát. Ez az állapot teljesen érthető, mivel a természet úgy intézte, hogy a nő a termékeny napjai alatt ellenállhatatlan legyen. Ebben az időszakban a legerősebb a szex és az orgazmus iránti vágy.

A munkahelyi aktivitások kissé a háttérbe szorulnak, és ezen a területen az új kihívások már nem annyira könnyen elérhetőek. Azonban a nő annál inkább vágyik arra, hogy megjelenjen egy társaságban, és még az introvertáltak is beszédesebbek ezeken a napokon.

Az ovuláció és az azutáni rövid időszak (14 – 18. nap)

Amint a tojás elkezd áthaladni a petevezetéken, változás állhat be. Ha nem termékenyítik meg, a test elkezd felkészülni a kiválasztására. Csak idő kérdése, mielőtt megjelennek az első tünetek, a gyors hangulati ingadozások formájában, valamint több időt fog akarni egyedül tölteni ebben az időszakban.

Az ösztrogéngörbe lefelé tolódik. Csökken a kommunikációs képesség, erősebb a mentális stressz, az új lépések megtételének és a jó döntések meghozatalának képessége lassan ingadozik, amíg csökkenni nem kezd. Ezzel ellentétben viszont nő a fáradtság érzése.

A menstruációs ciklus harmadik negyede (19 – 22. nap)

A tesztoszteron és a progeszteron hirtelen növekedése tapasztalható. Ez a hormonkeverék a bőrt és a hajot zsírosabbá teszi. A arcbőr érzékenyebb, könnyen irritálható, és a pattanások megjelenése sem kivételes eset.

A test nem tolerálja a nehezebb ételeket, a gyomor könnyen irritálhatóvá válik. A hangulatra pontosan ugyanez vonatkozik... Noha a legnagyobb rendetlenség a nő lelkében még csak várat magára, a hangulata már most olyan, mint az áprilisi időjárás.

Felkészülés a menstruációra (23 – 25. nap)

A progeszteron magas szintje puffadást és csökkent libidót okoz. A szexuális élvezeteket ezekben a napokban nem könnyű elérni, csak nehezen érhető el az orgazmus. Az ambíció csökken, a nő nem érzi magát szépnek, és nincs a bőrében.

Időnként azonban megjelenhet a fény az alagút végén, egy szerotonin bomba formájában. Ez egyfajta mentális és fizikai izgatást eredményez, ami azonban soha nem tart sokáig. Ha a nő el akarja kerülni a premenstruációs szindróma tüneteit, akkor minél többet kell mozognia ebben az időszakban, vigyáznia kell a koffeinnel és csak nagyon kis mennyiségű édességet lenen szabad ennie.

A menstruáció előtti utolsó napok (26 – 28. nap)


A mellek rendkívül érzékenyek, sőt néha akár egy számmal nagyobak is. A test sok tápanyagot és folyadékot igényel, aminek eredményeként leküzdhetetlen étvágyat érez az édesre, valamint csillapíthatatlan szomjúságot tapasztal. A premenstruációs szindróma teljes erejében megmutatkozik, a hangulat ingadozik, az érzékenység növekszik, a nő rendkívül sebezhető, a fáradtság gyakran leküzdhetetlen, amit csak a délutáni alvás oldhat meg.

A menstruáció eljövetelével az egész körforgás megismétlődik. Egyes nők rendkívüli szexuális vágyat éreznek már a menzesz alatt is. Ennek oka, hogy a méh megtelítődik vérrel, és a szemérem kissé megváltozik, ami most könnyen izgatható és gyorsabban reagál az érintésre. Ha ön is ebbe a csoportba tartozik, ne felejtsen el felfegyverkezni menstruációs tamponokkal. Nekik köszönhetően a szex nem lesz túl "mocskos", és a közösülés sokkal higiénikusabb.
Szerző
Martina
2019.09.30.
Head of Marketing ...
Nincs hozzászólás. Szóljon hozzá Ön elsőként!

További blog

Jól jöhetne Önnek

Beolvasás ...