Mi történik a női testtel a menstruációs ciklus alatt?

A menstruációs ciklus alatt a női test folyamatosan alkalmazkodik a hormonális változásokhoz, amelyekkel szembe kell néznie a ciklus 28 napos időszaka során. Míg a legjelentősebb változások, mint pl. a hangulatingadozások és a fizikális tünetek már egy héttel a menstruáció előtt megjelennek, de a menstruáció első napjától kezdve nem kevés olyan dolog zajlik le a nő szervezetében, amelyek különös hatással vannak a pszichére és a fizikai jólétre.

A három hormon - az ösztrogén, a progeszteron és a tesztoszteron - felelős mindenért. Ezeknek a szintjük napról napra változik, amivel a női testnek folyamatosan meg kell birkóznia. Minden hónapban az érzelmek, a hangulat és a változások ugyanazon ördögi köre veszi kezdetét a testében.

A menstruáció kezdete (1. – 5. nap)

A menstruációs ciklust a menzes beállásának első napjától kezdjük el számolni. Ebben az időszakban az ösztrogénszint nagyon alacsony, ami fokozott fáradtságot eredményez. A nők általános jólétéhez nem járulnak hozzá a méhösszehúzódások sem, amelyek specifikus szúró fájdalmat okoznak a hát, a has vagy a comb területén. Ez alól a tompa fejfájás sem kivétel, amit szintén a csökkent ösztrogénszint okoz. Ezeket a tüneteket könnyed testmozgással és az izmok nyújtással lehet ellensúlyozni.

Körülbelül a menstruáció harmadik napján észrevehető változás következik be. A vérzés kevésbé intenzív, és az alhasi fájdalom is megszűnik. Fokozatosan emelkedik az ösztrogénszint és csökken a fáradtság érzete.

A menstruáció vége (6. – 9. nap)

A menstruáció megszűnésével növekszik az életerő is. Az ösztrogénszint napról napra emelkedik, hogy néhány nappal később elérje a lehető legmagasabb szintet. A tesztoszteron szintén emelkedik, ami rendkívüli mértékben növeli az energiát. Növekszik az élet iránti elkötelezettség és az új kihívásokkal szembeni vágy is, a hangulat stabil, nincs sírhatnékja és nem túl érzékeny.

Az arcvonások sokkal szimmetrikusabbnak hatnak, mint a menstruáció alatt, és a bőr szó szerint ragyog. A pattanások, a begyulladt helyek vagy a kitágult pórusok teljesen minimalizálódnak. Ugyanígy vannak ezzel a ráncok is - teltebbnek tűnnek, a bőr sokkal rugalmasabb.

Az ovuláció előtti időszak (10 – 13. nap)

A főszerepet ismét az ösztrogén veszi át. Ezekben a napokban az abszolút tetőfokán van, és a nő ennek köszönhetően rendkívül nőiesnek és szexinek érzi magát. Ez az állapot teljesen érthető, mivel a természet úgy intézte, hogy a nő a termékeny napjai alatt ellenállhatatlan legyen. Ebben az időszakban a legerősebb a szex és az orgazmus iránti vágy.

A munkahelyi aktivitások kissé a háttérbe szorulnak, és ezen a területen az új kihívások már nem annyira könnyen elérhetőek. Azonban a nő annál inkább vágyik arra, hogy megjelenjen egy társaságban, és még az introvertáltak is beszédesebbek ezeken a napokon.

Az ovuláció és az azutáni rövid időszak (14 – 18. nap)

Amint a tojás elkezd áthaladni a petevezetéken, változás állhat be. Ha nem termékenyítik meg, a test elkezd felkészülni a kiválasztására. Csak idő kérdése, mielőtt megjelennek az első tünetek, a gyors hangulati ingadozások formájában, valamint több időt fog akarni egyedül tölteni ebben az időszakban.

Az ösztrogéngörbe lefelé tolódik. Csökken a kommunikációs képesség, erősebb a mentális stressz, az új lépések megtételének és a jó döntések meghozatalának képessége lassan ingadozik, amíg csökkenni nem kezd. Ezzel ellentétben viszont nő a fáradtság érzése.

A menstruációs ciklus harmadik negyede (19 – 22. nap)

A tesztoszteron és a progeszteron hirtelen növekedése tapasztalható. Ez a hormonkeverék a bőrt és a hajot zsírosabbá teszi. A arcbőr érzékenyebb, könnyen irritálható, és a pattanások megjelenése sem kivételes eset.

A test nem tolerálja a nehezebb ételeket, a gyomor könnyen irritálhatóvá válik. A hangulatra pontosan ugyanez vonatkozik... Noha a legnagyobb rendetlenség a nő lelkében még csak várat magára, a hangulata már most olyan, mint az áprilisi időjárás.

Felkészülés a menstruációra (23 – 25. nap)

A progeszteron magas szintje puffadást és csökkent libidót okoz. A szexuális élvezeteket ezekben a napokban nem könnyű elérni, csak nehezen érhető el az orgazmus. Az ambíció csökken, a nő nem érzi magát szépnek, és nincs a bőrében.

Időnként azonban megjelenhet a fény az alagút végén, egy szerotonin bomba formájában. Ez egyfajta mentális és fizikai izgatást eredményez, ami azonban soha nem tart sokáig. Ha a nő el akarja kerülni a premenstruációs szindróma tüneteit, akkor minél többet kell mozognia ebben az időszakban, vigyáznia kell a koffeinnel és csak nagyon kis mennyiségű édességet lenen szabad ennie.

A menstruáció előtti utolsó napok (26 – 28. nap)


A mellek rendkívül érzékenyek, sőt néha akár egy számmal nagyobak is. A test sok tápanyagot és folyadékot igényel, aminek eredményeként leküzdhetetlen étvágyat érez az édesre, valamint csillapíthatatlan szomjúságot tapasztal. A premenstruációs szindróma teljes erejében megmutatkozik, a hangulat ingadozik, az érzékenység növekszik, a nő rendkívül sebezhető, a fáradtság gyakran leküzdhetetlen, amit csak a délutáni alvás oldhat meg.

A menstruáció eljövetelével az egész körforgás megismétlődik. Egyes nők rendkívüli szexuális vágyat éreznek már a menzesz alatt is. Ennek oka, hogy a méh megtelítődik vérrel, és a szemérem kissé megváltozik, ami most könnyen izgatható és gyorsabban reagál az érintésre. Ha ön is ebbe a csoportba tartozik, ne felejtsen el felfegyverkezni menstruációs tamponokkal. Nekik köszönhetően a szex nem lesz túl "mocskos", és a közösülés sokkal higiénikusabb.
Szerző
Martina
2019.09.30.
Head of Marketing ...
Nincs hozzászólás. Szóljon hozzá Ön elsőként!

További blog

Szexpózok és praktikák
2023.01.23.
Extrém örömök: ezért érdekli annyira a BDSM
Plüssbilincsek, kötözés és korbács… Az ön fantáziáját is felcsigázza valamelyik? Netán egy egészen más, nem szokványos szexuális tevékenység? Ha igen, akkor bizonyára már elgondolkodott rajta, vajon miért is van ez. Talán még azt is megkérdőjelezte, normális dolog-e ez egyáltalán. Hiszen hogyan élvezheti valaki bármilyen helyzetben az egyenlőtlen felállást: azt, ha leuralják, vagy azt, ha uralkodhat? Egyáltalán, miért érdekelnek a fétisek, a szado-mazochizmus vagy a dominancia és a szubmisszivitás ennyi embert? Cikkünkben ennek jártunk utána!
1 096
0

Jól jöhetne Önnek

Beolvasás ...