Tudta, hogy a medencefenék izmainak ellazítása ugyanolyan fontos, mint az erősítésük?

A nők számára nagyon fontos, hogy egészséges és erős medencefenéki izmokkal rendelkezzenek. A medencefenék csontokból, ízületi kapcsolatokból, izmokból és szervekből áll. A medencefenék izmai segítenek a megfelelő helyen tartani a szerveket. De tudta, hogy a medencefenék izmainak ellazítása ugyanolyan fontos, mint az erősítésük? Hogy naprakész információkkal szolgáljunk, kifejezetten ebben a témában konzultáltunk egy olyan gyógytornásszal, aki a női medencefenékre specializálódik.
Egészséges medencefenék
Minél jobban vannak edzve a medencefenék izmai, annál jobban ellátják a feladatukat. Maga az említett izmoknak a gyengülése lehet a terhesség, a helytelen életmód, az ülőmunka, a szülés, a menopauza, a túlsúly vagy más fizikai megterhelés következménye. Az izmok azonban lehetnek összehúzódva is. Ennek az oka ugyanúgy a hosszú ideig tartó ülés, a változatos testmozgás hiánya vagy a stressz is lehet.

A medencefenék funkciói

A medencefenék a mozgásszervi rendszerünkhöz tartozik. Nélküle nem tudnánk mozogni, mert nagyon fontos támogató funkciót lát el a testünk számára. Ezen kívül záró, felszabadító és szexuális funkciója is van.

 
A medencefenék a következő csontokból áll: keresztcsont, farokcsont, szeméremcsont. A szeméremcsont az, amely a szülés során körülbelül 1 centiméterrel kitágul. Azoknál a nőknél, akiknek a medencefenék és a hasizmok meggyengültek, a has nagy nyomást gyakorol a szeméremcsontra, és még jobban kitágulhat. A szeméremcsont teljesen szét is válhat. Ez az állapot nagyon fájdalmas és kellemetlen. A nő úgy érezheti, mintha járás közben szétesne, mivel a medencefenéknek ilyenkor nincs támogató funkciója. Ezért jó ötlet a medencefenék izmait már fiatal korban, ideális esetben még a szülés előtt megerősíteni. Napjainkban a legtöbb nő ülőmunkát végez, ami azt jelenti, hogy naponta legalább 8 órát ül, ami mind a medenceizmokat, mind a gerincet deformálja. Különböző hibás mozgási sztereotípiák alakulnak ki. De nem kell kétségbeesni, a fizioterápia és a munka utáni aktív életmód megoldhatja a problémákat, és sok más problémát megelőzhet.
 
A záró funkció felelős azért, hogy ne szivárogjon ki vizelet vagy széklet. Azt is hallhatta már, hogy normális, ha egy csipetnyi vizelet szivárog, amikor a nő fizikailag megerőlteti magát vagy köhög. Ez azonban mítosz, és a nő medencefenékének mind a szülés előtt, mind a szülés után meg kell akadályoznia az ilyen szivárgást. A zárófunkciónak köszönhetően nem szabad, hogy a húgyhólyag vagy a kismedence más szerveinek prolapsusa (leesése) bekövetkezzen.
 
Egy másik funkció a felszabadító funkció, más néven a szülés funkciója. Ez a funkció szintén nagyon fontos, mert a medencefenék ellazítása nélkül például nem is fogunk vizelni, és nehezen tudunk üríteni. Székrekedés esetén azonban a porckorongokkal is lehet a gond.
 
Az utolsó a szexuális funkció. A gyenge izmok és ennek a funkciónak a megzavarása esetén például a hüvelyi orgazmus elmarad.

Hogyan segíthetek magamon?

Ahhoz, hogy minden úgy működjön, ahogy kell, ezeket az izmokat edzeni kell. Ez magában foglalja a medencefenék izmainak erősítését, de lazítását is. Manapság sok nőnek összehúzódott, de petyhüdt medencefenék-izmai is vannak. A megfelelő diagnózishoz azonban gyógytornászhoz vagy női egészségre szakosodott gyógytornászhoz kell fordulni. Egy vizsgálat után ő fogja meghatározni, hogy milyen gyakorlatok alkalmasak az Ön számára. Ez magában foglalhatja a medencefenék izmainak ellazítására és erősítésére szolgáló gyakorlatok kombinációját.


Biztosan ismeri a Kegel-gyakorlatokat. A gyógytornászok azokat is ajánlják. Fontos azonban, hogy ne vizelés közben végezze őket. Az a helyes, ha gyakorlatilag bárhol és bármikor utánozza azt a mozdulatot, amit akkor tenne, ha vissza akarja tartani a vizeletét. Képzelje el, hogy van egy lift a medencefenékében, amit fokozatosan felfelé akar húzni felülről lefelé és fordítva. Ezt a gyakorlatot végezheti lassan, de végezheti gyorsan is. Az az egészséges, ha lassan és gyorsan is képes összehúzni és ellazítani az izmait. Soha ne vegye azonban igénybe a has- vagy farizmokat, amikor ezt a gyakorlatot végzi, csak a medencefenék izmait edzi. Az ilyen gyakorlatok láthatatlanok, így csak az érzésével ellenőrizheti őket. Ha nem tudja, hogy jól csinálja-e, a gyakorlat elején ellenőrizheti a gyakorlatot úgy, hogy egy ujjat bevezet a hüvelyébe, és megpróbálja az izmaival megfogni (beszívni), majd elengedni (kitolni) az ujjat.


 
Ludmila Mojžíšová, a cseh gyógytornász, szerinti gyakorlatokkal is segíthet önmagán, amelyeknek nagyszerű eredményei vannak a funkcionális sterilitás megoldásában.

Ha hosszú távú vagy súlyos egészségügyi problémával küzd, javasoljuk, hogy próbálja ki a fizioterápiát, vagy forduljon nőgyógyászhoz vagy urogynekológushoz. Ne feledje, ha úgy érzi, hogy orvosa vagy kezelőorvosa nem foglalkozik Önnel eleget, és könnyedén veszi a problémáit, akkor távozhat, és kereshet olyan szakembert vagy kezelőorvost, aki naprakész ismeretekkel rendelkezik, és el tudja magyarázni azokat a pácienseknek.

Hogyan gyakoroljunk a Vénusz golyókkal?

Óvatosan vezesse be a golyókat a hüvelybe. Javasoljuk, hogy a behelyezés megkönnyítése érdekében használjon vízbázisú síkosító gélt. A golyókon legyen egy zsinór vagy fogantyú, amely kilóg a hüvelyből, hogy bármikor biztonságosan ki tudja csúsztatni a golyókat. Próbálja meg használni a medencefenék izmait, hogy a hüvelyben tartsa őket. Feszítse össze és lazítsa el az izmokat menet közben. A gyakorlat hossza eleinte naponta körülbelül 5-10 perc legyen. Fokozatosan növelje a gyakorlat hosszát. A legjobb, ha a gyakorlatot hanyatt fekve, hason fekve, később négykézláb, ülve, végül állva végzi.

 
A Vénusz-golyókkal való gyakorlás állítólag örömet okoz. A medencefenék egészségügyi problémái esetén nem ajánlott. Azonban megtudhatja, hogy minden rendben van-e nekik köszönhetően. Ha fájdalmasnak találja a behelyezésüket, vagy nem tudja bent tartani őket, akkor lehet, hogy medencefenék-problémája van, és szakember segítségét kell kérnie.
 
Sok probléma megoldható megfelelő diagnózissal, becsületes testmozgással és életmódváltással. Például váltogathatja a pozíciót az íróasztalnál, naponta legalább 10 000 lépést tehet, hogy a medencefenék vérkeringése beinduljon a hosszú ideig tartó ülés után. Az is segít, ha beiktatunk egy kis mozgást vagy olyan sportot, ami örömet okoz. A medencefenék diszfunkciójával kapcsolatos problémák (inkontinencia, fájdalmas menstruáció, fájdalmas közösülés, funkcionális sterilitás, medence-, farokcsont- vagy keresztcsonti fájdalom...) sok nőt érintenek, mégis keveset beszélnek róluk. Ezért továbbra is igyekszünk olyan meglátásokat közölni, amelyeket szakértőkkel is megvitatunk.
Szerző
Karina
2023.09.12.
Nincs hozzászólás. Szóljon hozzá Ön elsőként!

További blog

Jobb szex
2019.08.17.
Milyen hatóanyagokat tartalmaznak a stimuláló síkosítók?
Először is érdemes pár szót ejteni arról, hogy mi is az a stimuláló síkosító. Ezek olyan síkosítók, amik a nyálkahártya nedvesítésén és a jobb érzésen kívül a csúszás során egy másfajta hatást is eredményeznek - a nyálkahártya jobb vérellátását. Ez összefügg a nagyobb érzékenységgel az intim területeken, amelynek köszönhetően a nemi szervek jobban reagálnak a külső ingerekre.
2 077
0
Érdekességek és újdonságok
2019.07.02.
Mi történik velünk csókolózás közben?
2003 óta ünnepeljük az egyik legszebb ünnepet a szerelem és az intimitás területén. A csók világnapja már ezen a héten szombaton, azaz július 6-án lesz. Ha ön is részt akar venni ennek az ünnepnek a megünneplésében, az nem fog sok erőfeszítést igényelni… Csak csókoljon meg valakit, akivel kölcsönös fizikai vonzalmat éreznek és akibe szerelmes. Azonban tudja, hogy pontosan mi történik a testünkben, amikor csókolózunk?
2 671
0

Jól jöhetne Önnek

Beolvasás ...