Levetkőztük az árainkat. 15% kedvezmény a NYAR36 kóddal.

És Önt mi izgatja fel? A szexuális alapfogalmak kislexikona

Manapság, a sokszínűség korában egyre több mindent tudunk meg magunkról - és egymásról is. Ahogy fokozatosan lejjebb ásunk az önismeretünkben, úgy fedezhetünk fel érdekesebbnél érdekesebb dolgokat a preferenciáinkban és a személyiségünkben is. Tudta például, hogy még a hetero- és a homoszexualitás között is van átmenet - ami nem (csak) a biszexualitás? Na és a sapioszexuális jelentését ismeri? Jöjjön velünk, és fedezze fel mélyebben a szexualitás izgalmas világát! Alább tisztázzuk a téma legizgalmasabb fogalmait, és jelentésüket.

Hányféle szexualitás létezik?

Rengetegféle - kiindulva abból, hogy nemcsak, hogy nincs két teljesen egyforma kinézetű, de egyforma lelkületű ember sem. Talán Ön is érezte már úgy, hogy például alapvetően hetero nő, de attól még szívesen megcsókolná egy buli hevében az egyik szexi barátnőjét. Esetleg férfiként vett már részt olyan édeshármasban, ahol nemcsak szíve hölgyének látványa, hanem a vele éppen forró perceket eltöltő, másik férfié is izgatta. 

Ha esetleg aggódott volna a hirtelen feltámadó érzései miatt, van egy jó hírünk: ettől még nem válik automatikusan leszbikussá vagy homoszexuálissá. A spektrum ugyanis igen széles a két "végpont" között - sőt, még ezeken túl is. A most következő, a teljesség igénye nélkül összegyűjtött fogalmakból láthatja is, mennyire:

Heteroszexuális: amikor csak az ellenkező nem mozgat meg egy nőt vagy egy férfit, mind érzelmileg, mind szexuálisan.

Sapioszexuális: ha valakinél a legfontosabb tényező az intelligencia, ami alapján vonzódni képes a másikhoz.

Bi-kíváncsi: ha egy alapvetően heteroszexuális személy nyitott aziránt is, hogy szexuális tevékenységet folytasson egy vagy több azonos neművel - mégsem mondaná magát biszexuálisnak. Kifejezetten heterók és kimondottan leszbikusok vagy homoszexuálisok is lehetnek bi-kíváncsiak.

Biszexuális: ha egy nő vagy férfi nagyjából azonos mértékben érez szexuális vonzalmat vagy szerelmet az azonos és az ellenkező nem képviselői iránt is.

Leszbikus: ilyenkor egy nő kizárólag a saját neme iránt érez szexuális vonzalmat vagy szerelmet.

Meleg: ha egy férfi szintén csak a saját neméhez vonzódik érzelmileg és szexuálisan is.

Aszexuális: ha valaki képes romantikus érzéseket táplálni egy másik személy iránt, viszont nem érez (szinte) soha szexuális vonzalmat. Megkülönböztetünk köztük heteroromantikus (az érzelmileg az ellenkező nemhez vonzódó) és homoromantikus (érzelmileg a saját neméhez vonzódó) aszexuálisokat is. Emellett azonban - bár nem szexuális vonzalomból, de - akár le is fekhetnek másokkal, kielégülési célból.

Cisznemű: mindenki, akinek a nemi tudata és a biológiai neme megegyezik.

Transznemű: ha egy férfi nővé, vagy egy nő férfivá operáltatja magát az érzésből fakadóan, hogy születéskori neme és nemi identitása nem egyezik.

Transzvesztita: ha egy ember nem szeretné ugyan megváltoztatni a testét, viszont inkább az ellenkező neműekre szeretne hasonlítani - így öltözködésében és viselkedésében is ezt követi (néha vagy állandóan).

Queer: ez egy gyűjtőfogalom, ahová mindazok tartoznak, akik nem ciszneműek és nem heteroszexuálisak.

Pánszexuális: amikor az adott személy vonzalmát nem befolyásolja a másik neme, illetve nemi vagy szexuális identitása. Egyedül a kölcsönös érzelmek (és fiatalabb partner esetén természetesen a nagykorúság) számítanak egy pánszexuális illetőnél.

Poliamor: ha egy nő vagy férfi egyszerre több ember iránt is képes szerelmet érezni.

Interszexuális: olyan emberek, aki a születésükkor nem csak női vagy férfi jellemzőkkel bírnak.


És ez még csak a jéghegy csúcsa…

A fenti fogalmakból az talán már Önnek is egyértelmű, hogy a szexualitásunknak számos árnyalat van - de gondolná, hogy ez még a heteroszexualitáson belül is hasonlóan alakul? Hiszen, ha csak belegondol, hogyan élvezi Ön vagy a partnere a szexet, esetleg van-e valamilyen fétisük, már az is megkülönbözteti Önöket másoktól. És akkor a BDSM-et űzőkről még nem is beszéltünk…de az már egy másik cikk anyaga.

Érezzen bárki iránt is vonzalmat, egy dolog biztos: ameddig nem bánt vele másokat, a szexualitásában nincs semmi szégyellnivaló. Élje meg bátran! Kísérletezzen akár egy okos párvibrátorral vagy egy kis szerepcserével, az mindig hasznos, ha ott lapul néhány óvszer a táskájában. A biztonságos védekezés révén biztos, hogy az élmények csak pozitív értelemben maradnak feledhetetlenek.
Szerző
Tünde
2022.09.20.
Vallom, hogy írni és élni csak szenvedéllyel lehet. Ezt a szemléletet próbálom átadni a cikkeimben is.
Nincs hozzászólás. Szóljon hozzá Ön elsőként!

További blog

Erotikus történetek
2022.06.17.
Erotikus történet: Jeges élvezet
A hálószoba ajtaján kívüli kísérletezés mindig is az egyik kedvenc tevékenységünk volt. Nem arról van szó, hogy nem szeretjük a hétköznapi szexet, de ritkán tudunk meglenni anélkül, hogy fantáziálgattunk volna arról, hogyan tehetnénk még különlegesebbé az egészet. Ennek köszönhető, hogy a szexuális életünk sosem volt unalmas, ami. Szerintem egy jól működő, hosszú távú kapcsolat egyik sarokköve.
2 488
0

Jól jöhetne Önnek

Beolvasás ...